Update beurs en beleggen, april 2023

# 81

14 april 2023

Update beurs en beleggen

Het eerste kwartaal van 2023 was positief maar bewogen. We schrijven een bescheiden winst voor beleggers in aandelen. Toch galmt het verhaal van een sluimerende bankencrisis begin april harder na dan het gevoel van winst. Want daar is méér voor nodig. Een dalende inflatie, normaliserende energieprijzen en het uitzicht op rentes die niet meer met sprongen tegelijk stijgen bijvoorbeeld.

Afgaande op winstverwachtingen en vooruitzichten van bedrijven is geduld nog steeds een schone zaak. De verwachtingen ten aanzien van de komende eerstekwartaalcijfers zijn niet zo hoog en dat past wel in het beeld van een economie die opnieuw vaart moet krijgen. Ondertussen is het niet alleen de inflatie die vertraagd, ook de rente komt in rustiger en stabiel hoger vaarwater. Het feit dat geld lenen weer geld kost is niet alleen gezond in een goed werkende economie maar ook prima nieuws voor de juiste aandelen.

Veilige havens

Technologiebedrijven worden vaak genoemd als de eerste die profiteren van een draai in het rentebeleid. Al kun je je afvragen of de grootste namen en motoren op de beurs zo’n draai überhaupt nodig hebben. Of de piek in rentestijgingen nabij is blijft lastig te zeggen, maar dat het tempo daalt is vrijwel zeker. Het wakkert de fantasie in ieder geval weer aan en maakt de juiste groeiaandelen interessant. Dat de ontwikkeling van dergelijke bedrijven hard kan gaan blijkt wel uit het tempo waarin een groeiaandeel zich kan ontwikkelen in een waarde-aandeel en binnen een paar jaar zelfs als veilige haven wordt beschouwd.

Hoe je het ook noemt, een bedrijf dat veel winst maakt en een verkapt monopolie geniet heeft los van veranderende regelgeving niet zoveel te dulden. Nu is de verandering in regelgeving altijd traag. Er wordt vooral lang en veel over gepraat, en die tijd is ruimschoots genoeg voor een monopolist om daarop in te spelen. Google en Facebook veilige havens? In ieder geval veiliger dan goud of crypto, in die zin dat er direct rendement (lees: winstgevendheid) bestaat. En of die winst nu wordt uitgekeerd of in de koers meeloopt maakt niet uit. Een sigaar eigen doos is altijd nog beter dan geen sigaar, zeker als je de nog altijd hoge inflatie de baas wilt blijven.

Bankencrisis?

De ondergang van Credit Suisse betekende geen crisis maar juist een redding. Het woord bankencrisis doet het natuurlijk goed in het nieuws en de verwijzing naar 2008 ook. ‘Het systeem’ deugt niet en bankiers blijven boeven die eerst met ons geld spelen en als het mis gaat met ons geld gered moeten worden. Maar de Zwitserse soap laat zien dat een bank ook kan omvallen, overgenomen kan worden of gered kan worden zonder dat dit een heel systeem meesleurt. Een potentiële bankencrisis is altijd een sluimerende vertrouwenscrisis, als je maar lang genoeg wacht met ingrijpen.

En dat hebben ze in Zwitserland niet gedaan. Al moeten de regels van het spel worden aangepast, obligatiehouders geslachtofferd worden en aandeelhouders gecompenseerd; ‘Whatever it takes’ geldt niet alleen voor een Italiaan in Europese dienst. Beleggers kunnen dan klagen over de scheidsrechter, maar van de overheid wint uiteindelijk niemand. Wellicht dat een rechter daar anders over denkt maar dan ben je een decennium verder en had je die tijd beter kunnen gebruiken om je wonden te likken en door te beleggen. Niet alleen een crisis in de kiem smoren, ook het kopen van dit soort achtergestelde obligaties is een kwestie van vertrouwen en op tijd handelen.

Portefeuilles

Na een slecht beleggingsjaar als 2022 echoën veel negatieve experts altijd nog een tijdje na. Wie standaard ellende voorspelt, krijgt nou eenmaal gemiddeld eens in de 7 jaar gelijk en dan wil je het weten ook. Moet er inderdaad nog 10% van de beurs af zoals sommige experts voorspellen? Wellicht, maar als dat pas gebeurt nadat we er eerst 5 gestegen zijn is het de moeite niet meer om te reageren. In- en uitstappers zijn altijd te laat. Gelukkig zijn er voldoende banken en analisten die dat weten en dus weloverwogen consequent belegd zijn. Dat zijn wij ook.

De gestegen rente maakt zelfs dat er weer wat te kiezen valt. Obligaties leveren weer rente op, maar dat betekent nog niet dat je helemaal niet meer hoeft te kiezen. Alle assetcategorieën als neutraal bestempelen is de consensus maar dat is wel erg gemakkelijk. In een omgeving die nog altijd geteisterd wordt door hoge inflatie zijn aandelen onontbeerlijk. Wie niet in aandelen belegt maakt te weinig rendement en verliest in absolute zin zeker geld. Het combineren met een uitgebalanceerd blok obligaties en alternatieven die minder beweeglijk zijn haalt de scherpe randjes eraf zonder dat je het zicht op een hoog genoeg rendement verliest. Wanneer je je goed laat adviseren hoef je na de correctie van vorig jaar niet bang te zijn voor een flinke weging in zakelijke waarden.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 14 april 2023