Een mooi eerste halfjaar

Een mooi eerste halfjaar

Sterke macro-economische cijfers en records voor bedrijven in technologie, semiconductors en Artificial Intelligence (AI) bepalen het beeld op de beurs richting de zomer. Toch zijn het andere dingen die het verschil bepalen tussen een redelijk en een goed rendement in het eerste halfjaar van 2024.

Lees meer
Voortvarende beurs

Voortvarende beurs

In tijden van mooie beleggingsresultaten laten beleggers wel eens verwend gedrag zien. Als bedrijfswinsten stijgen en de koersen daarop volgen, is dat niet vreemd. Dat is wat anders dan koersstijgingen normaal vinden of je in goede tijden verbazen over een paar weken pauze in opgaande koersen. Dat zagen we eind april, maar de stijgende lijn is alweer hervat.

Lees meer
Het verschil maken

Het verschil maken

In de financiële wereld kunnen beleggers op meerdere manieren het verschil maken. Een klassieker leert dat er drie manieren zijn om de wedstrijd te winnen: de eerste zijn, slimmer zijn of valsspelen. Dat laatste is voor een belegger nooit een optie. Op dit vlak onderscheidt een echte belegger zich voor het eerst van een speculant.

Lees meer
Een goed begin

Een goed begin

Gemiddeld liep het rendement van een aandelenbelegger de laatste jaren in de dubbele cijfers. Het voelde niet altijd zo met een coronacrash en een energiecrisis nog vers in het geheugen, maar de technologie-motor zorgt al jaren voor bovengemiddelde rendementen op de beurs. Toch weet iedere belegger dat gemiddelde jaren niet bestaan.

Lees meer
Beleggers worden beloond

Beleggers worden beloond

Sinds enkele maanden weten beleggers weer waarom ze beleggen. Sinds oktober heeft de lange zijwaartse beweging op de beurs plaatsgemaakt voor klimmende koersen. Voor aandelenbeleggers voelt het een beetje als een beloning voor het wachten.

Lees meer
Update beleggen januari 2024

Update beleggen januari 2024

Na een prachtig laatste kwartaal van het jaar waarin een groot deel van het rendement voor 2023 werd genoteerd, begint 2024 minder spectaculair. Dat is helemaal niet erg want optimisme moet niet doorslaan in euforie, die modus is niet houdbaar. En al helemaal niet wanneer de markten vooruitlopen op een rentedaling en daarop hun prijzen bepalen.

Lees meer
Portefeuille update: Een mooi eind van 2023!

Portefeuille update: Een mooi eind van 2023!

De markt exact timen kan niet en daarom moet je altijd in de markt zijn om rendement te maken. Je weet vooraf niet precies wanneer je beloond wordt en waar het rendement zit, soms maken een paar weken het hele jaar goed. 2023 is zo’n jaar. Tien maanden lang lijkt het allemaal niet op te schieten en opeens is daar je rendement!

Lees meer
Rente, rente, rente

Rente, rente, rente

Na jarenlange rentedalingen zorgden de nasleep van de coronapandemie, oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen en uiteindelijk hoge inflatie ervoor dat de rente in Europa binnen anderhalf jaar is gestegen van 0% naar 4%. Op je spaarrekening merk je daar helaas weinig van, maar het biedt nieuwe kansen.

Lees meer
HIP Capital wint FD Gazelle 2023

HIP Capital wint FD Gazelle 2023

HIP Capital is één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. We zijn FD Gazelle 2023! Deze prestigieuze ondernemersprijs wordt dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt door Het Financieele Dagblad. Grote dank gaat uit naar onze cliënten en business partners.

Lees meer
Update beleggen

Update beleggen

Sinds afgelopen weekend gaat de aandacht uit naar de oorlog in Israël. Niet ieder mens is een belegger, maar wel iedere belegger is mens. Dus voordat we een brug maken naar de impact voor beleggers en de financiële markten mag een belegger best even stil staan bij de impact in Israël en Gaza. Een volstrekt uitzichtloze situatie met verstrekkende gevolgen.

Lees meer