“Let op; u kunt uw inleg verliezen”

# 82

15 mei 2023

“Let op; u kunt uw inleg verliezen”

Update beurs en beleggen mei 2023

Of het de niet al te hoge verwachtingen waren of gewoon degelijke resultaten, het maakt niet zoveel uit; de eerstekwartaalcijfers van veel bedrijven verraste in positieve zin. De beurs blijft er rustig onder en beweegt in een smalle bandbreedte heen en weer. Per saldo een kleine plus dit jaar, maar nog geen vuurwerk. Toch zijn er voldoende positieve zaken te melden. De inflatiesprongen liggen achter ons, energieprijzen dalen en de rente stijgt niet meer.

Omdat het bij beleggen natuurlijk meer om vooruitzichten gaat dan om wat er gisteren of vandaag gebeurt, ligt daar ook het antwoord op de vraag waarom de beurs nog niet echt vooruit wil. De economie groeit niet, maar van een recessie is ook geen sprake. We zitten er een beetje tussenin, dat merk je aan de beurzen. Eigenlijk best comfortabel voor beleggers die de tijd nemen en hun portefeuille aan het opbouwen zijn. Er is geld genoeg dat staat te wachten om geïnvesteerd te worden en omdat je nooit weet in welke periode je rendement tot stand komt is het zaak om je portefeuille nu aan te vullen of te herschikken mocht dat nodig zijn.

Beleggen is immers beginnen en bijsturen. Wachten op het juiste moment is het slechtste dat je kunt doen, want dat moment komt nooit. Voor een twijfelaar is er altijd wel een reden om te wachten. Het enige dat verstrijkt is tijd. Tijd waarin je geld werkloos aan de kant staat te wachten tot inflatie de waarde uitholt. Goed dus dat steeds meer mensen hiervan bewust gemaakt worden. Wel erg jammer dat een goed bedoelde boodschap vaak in de verkeerde context gebracht wordt en door regelgeving verplicht aan kracht verliest.

Antireclame

Want afgelopen week op de radio, net na het nieuws, hoorden we hem weer eens! De verplichte waarschuwing die iedere nuance mist en de boodschap volledig om zeep helpt. In dit geval was het ABN-AMRO die de luisteraar aan het beleggen wilde krijgen met een op zichzelf prima radiospot. De afsluitende waarschuwing “Let op: u kunt uw inleg verliezen” zorgde er echter voor dat ze dit marketingbudget beter anders hadden kunnen gebruiken.

“Let op: Je kunt je inleg verliezen.” Als je mensen ertoe wilt aanzetten om te gaan beleggen ben je verplicht deze door de AFM bedachte oneliner aan de boodschap toe te voegen. Je kunt je inleg verliezen? Ja, inderdaad, als alle bedrijven en alle overheden in de wereld tegelijk failliet gaan, dan heb je als goed gespreide belegger je inleg verloren. Die kans is echter 0,0. Een goed gespreide belegger kan hooguit een deel van z’n inleg verliezen, en dan alleen wanneer die zichzelf de tijd niet gunt en op een verkeerd moment z’n beleggingen verkoopt. “Let op: je kunt een deel van je inleg verliezen” is dus al minder slecht, maar nog steeds is het een rare waarschuwing.

Het woord “verliezen” past bij spelletjes en beleggen is geen spelletje. In een wereld waarin geld als schuld geboren wordt en inflatie daarna nodig is om die schuld behapbaar te houden is beleggen de enige manier om de waarde van geld te behouden. Dát is de essentie van beleggen; je geld aan het werk zetten in de tijd en meedelen in toekomstige groei en ontwikkeling. De waarschuwing zou dus eigenlijk moeten zijn: “Let op: Wie niet belegt verliest gegarandeerd geld.”

Portefeuilles

Het combineren van aandelen met een uitgebalanceerd blok obligaties en alternatieven die ongeacht de richting van de markt rendement maken is volgens ons nog steeds het juiste antwoord. Hiermee is een belegger in staat om zonder onbeheersbare risico’s op termijn geld z’n waarde te laten behouden. De verplichte verkoop-waarschuwing is goed bedoeld, maar klopt niet. Gelukkig zijn wij adviseurs en geen verkopers…

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 15 mei 2023