Geluk of gewoon geen pech?

# 80

7 maart 2023

Geluk of gewoon geen pech?

‘En dan maar hopen dat we dit jaar iets meer geluk hebben.’ We hebben het beleggers vaak horen zeggen rond de jaarwisseling. Niet zo gek natuurlijk na een minder beleggingsjaar. Maar zoals een goede start van een nieuw beursjaar niets met geluk te maken heeft, is een slecht beursjaar ook niets meer dan een vervelende samenloop van omstandigheden. Je hoeft geen geluk te hebben, zolang je maar geen pech hebt.

Meestal slaan we dan een brug naar de economie en de beurs maar als het er echt op aan komt gaat het in het leven niet om geld, maar om tijd. Geluk en pech zijn termen voor in spelletjes. Beleggen wordt wel eens in die hoek gedreven. Maar een ervaren belegger weet al lang dat het een kwestie is van goed je huiswerk doen, spreiden en de factor tijd het werk laten doen. Je hoeft dus geen geluk te hebben. Je moet de tijd nemen. Die moet je wel gegund zijn dus je kunt eigenlijk beter spreken van de tijd krijgen. Tijd is voor niemand in dit leven een zekerheid en dat maakt tijd waardevoller dan geld. Met geld kun je geen tijd kopen maar als je zeker weet dat je tijd genoeg hebt dan komt geld later wel…

Financiële markten

Dan de markten. Ook daar doet de factor tijd z’n werk. Zoals we al sinds het uitbreken van de oorlog, de daaropvolgende energie-onrust en hoge inflatie zien, lopen rentes steeds verder op. Veel analisten wisten al na een paar maanden inflatie dat die snel terug zou komen en daarmee de rente op middellange termijn weer zou dalen. Niets is minder waar. Inflatie is niet net zo snel weg als dat het is gekomen. Het doorberekenen van hogere prijzen door bedrijven is een vertaling van gebrek aan vertrouwen. En zoals iedere belegger weet, komt vertrouwen te voet en gaat het te paard. Bij inflatie is het precies andersom. Opeens is het er, het gaat tussen de oren zitten en is lastig te bestrijden. 

Portefeuilles

Voor beleggingsportefeuilles betekenen inflatie en stijgende rentes niet dat er geen rendement gemaakt kan worden. Centrale bankiers hebben inmiddels wel duidelijk gemaakt dat de rente nog wat verder opgetrokken wordt, dus de haast die veel beleggers hadden met obligaties was wat voorbarig. Naast angst is haast wat dat betreft ook een slechte raadgever. Een goede combinatie van aandelen met een accent op de energietransitie, technologie en grondstoffen is de basis. Omdat niet iedere belegger volledige blootstelling aan de beweeglijkheid van aandelen wil, hebben we mooie alternatieven in de vastrentende en alternatieve hoek.  

Met geld kun je geen tijd kopen maar wel je tijd indelen zoals jij dat wilt. Beleg en pluk de dag…

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 7 maart 2023