Research, de basis voor een goede beleggingsportefeuille

# 23

28 mei 2019

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe weten jullie nou eigenlijk waarin je moet beleggen? Moeten het aandelen zijn, of juist obligaties? Vastgoed of andere beleggingscategorieën? In welke verhouding? En welke aandelen of obligaties zijn dan het meest geschikt?

Een evenwichtige beleggingsportefeuille kent een wereldwijde spreiding over verschillende beleggingscategorieën en titels. Om een goede beleggingsportefeuille samen te kunnen stellen is veel onderzoek nodig, of ‘research’ op z’n Engels. Het is dus een kwestie van je huiswerk doen, en laten doen.

Huh? Laten doen? Je leest het goed, als beleggingsadviseur moet je je huiswerk voor een deel laten doen. Want je kunt nu eenmaal niet de hele wereld zelf in de gaten houden. Research is een vak. Research kost tijd. En dus geld. Research is zo omvangrijk, tijdrovend en specialistisch dat zelfs de grootste banken ter wereld dit op individueel niveau niet meer zelf doen. Het onderzoek naar bedrijven en de rapportage hiervan wordt gedaan door gespecialiseerde effectenhuizen. Zij hebben analisten in dienst die een beperkt aantal bedrijven op de voet volgen en die hebben hier een dagtaak aan.

En hoe kun je dan met een relatief klein team toch tot zulke goede portefeuilles en resultaten komen? Grote partijen hebben meer mensen en dus meer kennis in huis wordt vaak verondersteld. Maar dat ligt iets genuanceerder. 

Het gaat erom dat je de beschikbare informatie op waarde weet te schatten. De interpretatie van informatie, daar gaat het om. Het is niet zo relevant wie het onderzoek doet maar het gaat erom wat je ermee doet. Het overgrote deel van al het onderzoek van banken en effectenhuizen is openbaar. Het is de kunst deze informatie te filteren, van al die meningen 1 verhaal te maken en dit te vertalen in de beste beleggingsportefeuilles.  

Wij maken gebruik van research van gerenommeerde partijen. We combineren openbaar onderzoek en informatie van partijen als NN Investment partners, Rabobank en BNP Paribas. Daarnaast gebruiken we onderzoek van een gespecialiseerd effectenhuis en voor de invulling van onze portefeuilles en de keuze voor bepaalde titels werken we met o.a. Morningstar.

Vooral met het filteren en interpreteren van beschikbare informatie maken we dus het verschil. Wil je meer weten over de invulling van onze portefeuilles, onze strategie en hoe dat werkt? Hoe we met de keuze voor bepaalde beleggingstitels een beetje meer rendement proberen te maken dan anderen? 

Kijk dan op hipcapital.nl/goed-rendement

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 28 mei 2019