22

06 mei 2019

Trumpiaanse Twitterdreiging

 

2019 is tot op heden een prima jaar op de beurs. Uiteraard hadden we wat goed te maken na het slechte laatste kwartaal van vorig jaar, maar de winsten zijn duidelijk. Zie hiervoor ook het overzicht van onze rendementen. Het rendement op een beleggingsportefeuille, hoe goed gespreid ook, komt altijd tot stand na de nodige beweging. En dit weekend gaf Donald Trump de aanzet tot een tikkie terug op de beurs.

Trump zei zondag dat de onderhandelingen met China niet snel genoeg gaan. De Amerikaanse president dreigde om vanaf komende vrijdag de importtarieven te verhogen naar 25 procent over miljarden dollars aan Chinese importen. Op Twitter zei Trump daarover: “Een handelsovereenkomst met China gaat er komen, maar het gaat te langzaam omdat ze willen blijven onderhandelen. Niet dus”, aldus Trump, die twee dagen eerder nog meldde dat de gesprekken met China goed verliepen. “325 miljard dollar aan bijkomende goederen uit China blijven onbelast, maar zullen binnenkort wel belast worden tegen 25 procent”. 

China overwoog de onderhandelingen later deze week in Washington af te zeggen, maar later werd duidelijk dat de Chinese handelsdelegatie toch voorbereidingen treft om de onderhandelingen in Washington te hervatten. Hoe dan ook is de beweeglijkheid weer even terug op de beurs. Het is zeer waarschijnlijk dat de VS probeert China te dwingen tot concessies en de besprekingen vooral probeert te versnellen. Beleggers hadden gehoopt op een spoedige handelsovereenkomst tussen de twee grootste economieën ter wereld maar moeten daar dus nog even op wachten.

Op dit soort momenten wordt eens te meer duidelijk dat een goed gespreide en samengestelde portefeuille goud waard is. Al bij eerdere dips hebben we laten zien dat onze portefeuilles relatief goed blijven liggen en in het daaropvolgende herstel volop meedoen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 6 mei 2019