Recordstress

# 53

31 maart 2021

Recordstress

Vandaag push berichten, krantenkoppen en vanavond ongetwijfeld in het NOS journaal: AEX verbreekt recordstand! Het is vandaag een heugelijke dag voor de Amsterdamse Index. Na 21 jaar gaat een oud record uit de boeken: 703 punten and counting.

Hoe is dat toch in hemelsnaam mogelijk midden in de coronacrisis?! Een record zorgt onherroepelijk voor stress bij beleggers. Aandelen zijn nog nooit zo duur geweest. Koers-winstverhoudingen zijn torenhoog en dit kan toch nooit goed gaan is snel geroepen. Het is maar net hoe je er naar kijkt.

De rente is nog nooit zo laag geweest. Wat dat betreft kunnen aandelen nog veel duurder worden en dan zijn ze nog steeds het beste beleggingsalternatief. Door de negatieve rente is geld op een spaarrekening zetten immers gegarandeerd vermogensverlies. 0% rente of zelfs betalen over grote bedragen bij de bank compenseert nou eenmaal niet echt lekker voor inflatie en belasting.

Naast de rente is de samenstelling van de AEX coronaproof gebleken. Sterker nog, technologie aandelen wegen steeds zwaarder en zijn belangrijker in de index en ver daarbuiten. ASML is het lichtend voorbeeld maar er zijn er meer zoals Adyen, Prosus en Just Eat. En de financiële steun door centrale banken en overheden om de crisis het hoofd te bieden doen behoorlijk goed hun werk. Er zijn miljarden in de economie gepompt en de beurs loopt daarop vooruit. Herstel en economische groei liggen in het verschiet.

Niet alleen veel technologie en financiële steun zorgen voor een stijgende beurs maar er is een groeiende pot geld dat moet worden belegd. Pensioenfondsen en andere professionele beleggers zien de besparingen groeien en die moeten renderen. Ook neemt het aantal beleggende particulieren enorm toe. De nieuwe generatie groeit niet op met een spaarbankboekje maar met een beleggersrekening. Wie rendement wil maken moet zijn geld aan het werk zetten in de economie en aandelen kopen. De interesse in crypto’s en vastgoed zijn ook een teken aan de wand.

De nieuwe generatie heeft wel wat houvast nodig en kijkt verder dan alleen de geijkte paden. Dat doen wij ook. Naast aandelen heb je alternatieven nodig voor obligaties die juist níet fel reageren op eventuele renteveranderingen of een tijdelijke dip in de economie. Wij voegen bijvoorbeeld een strategie toe aan onze portefeuille die het best tot z’n recht komt wanneer de beweeglijkheid groter wordt. Een perfecte bescherming!

Moet ik nu op recordstanden nog gaan beleggen is een veelgehoorde vraag. Het antwoord is eenvoudig. Liever vandaag dan morgen. Het geheim van beleggen en rendement maken is namelijk niet proberen de markt te timen maar de tijd in de markt gebruiken. Je moet de tijd het werk laten doen. Zeker in een wereld waarin we ons blijven ontwikkelen, vaccins ons richting het einde van de crisis loodsen en we aan de vooravond staan van nieuwe economische groei krijg je van tijd tot tijd records. Het huidige record valt niet geheel toevallig samen met de coronacrisis. En het volgende record is dan snel gezet. Records zijn er immers om verbroken te worden…

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 31 maart 2021