Roaring twenties 2.0

# 54

28 april 2021

Roaring twenties 2.0

Ruim een eeuw geleden luidde het einde van de Spaanse griep en het einde van de eerste wereldoorlog een periode in die bekend staat als de roaring twenties. Een decennium dat gekenmerkt werd door opluchting, euforie, jazz en een enorme economische groei. Staan ons, post corona, de roaring twenties 2.0 te wachten?

De combinatie van hoop en historisch besef doet inderdaad denken aan die bewogen jaren twintig. Al sinds de eerste aankondigingen van corona-vaccins wordt deze vergelijking regelmatig gemaakt door epidemiologen, economen en journalisten. Wie de historisch uitbundige periode van toen opnieuw voorspelt ziet gelijkenissen wat betreft technologische vooruitgang, een florerende beurs en lage inflatie.

In de jaren ‘20 van de vorige eeuw ging de beurs meerdere keren over de kop. De economie groeide in die jaren uitbundig. Het grootste verschil met nu is waarschijnlijk het vertrekpunt. In 1921 was de beurs super goedkoop. Nu niet. En anno 2021 kennen we een flink gemanipuleerde economie met negatieve rentes en steunprogramma’s. Marktwerking is er al sinds de kredietcrisis in 2008 behoorlijk uitgehaald door centrale banken en overheden.

Optimisme

Je zou kunnen zeggen dat de beurs al op het naderende optimisme vooruit is gelopen. En dat is nog niet zo verkeerd. Een wat gematigdere en gecontroleerde post corona groei is beter dan een decennium van ongekend beursfeest. Een uitbundige periode vol opluchting en sociale interactie is zeer welkom maar voor de beurs hoef je niet te hopen op een roaring twenties 2.0. Want die eindigde economisch in een tranendal. De depressie van de jaren ’30 is berucht en leidde daarna nog veel meer ellende in.

Maar gelukkig is een belegger van nature een optimist. Want beleggen is de claim op een stukje toekomst en dat doe je alleen wanneer je gelooft in de continue ontwikkeling van de mens, haar ondernemerschap en kapitaal. Uiteraard gaat die ontwikkeling niet in 1 lijn maar met horten en stoten. Het ene jaar zit alles tegen en het volgende jaar wordt dat weer ingehaald. Per saldo zou een rendement op je vermogen van een procent of 5 een goede en verantwoorde claim op de toekomst betekenen.

Voor een dergelijk gemiddeld rendement hoef je geen grote risico’s te lopen. Je hoeft alleen maar te accepteren dat economische groei geen rechte lijn is. In- en uitstappen op de beurs of je druk maken of de huidige koersen wel “verantwoord” zijn is niet nodig. Extra profiteren van post corona klinkt leuk maar door de jaren heen komen economische groei en daarmee beursontwikkeling gewoon weer in lijn.

De enige grote zekerheid anno 2021 is dat geld hebben geld kost. Doe je niets dan boer je in reële termen eerder 5% per jaar terug dan vooruit. Voor een spaarrekening betaal je tegenwoordig 0,5% en belasting en inflatie doen de rest. Beleggen dus en gedwongen in de toekomst geloven is het devies. Ziet een geboren optimist dan geen gevaren? Natuurlijk wel. Een dreigende inflatie en een stijgende rente als antwoord daarop zou best eens een periode kunnen tegenzitten. Maar of en wanneer die komt is voer voor speculanten. Tot die tijd is gecontroleerd beleggen echt het beste.

Voorlopig is onze start van de roaring twenties 2.0 een uiterst voorzichtige. De terrassen gaan vandaag -onder voorwaarden- weer even open. Uiteraard onder protest, maar we mogen van 12 tot 18 u met maximaal 2 man aan een terrastafeltje zitten. De weg naar overvolle clubs lijkt nog lang…

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 28 april 2021