Records… en nu dan?!

# 26

1 juli 2019

Europese beurzen zijn vandaag met een flinke winst begonnen aan de nieuwe maand. Het nieuws dat de VS en China weer onderhandelen en afspraken maken die het handelsconflict temperen zorgde voor hogere koersen. We zagen een jubelende Trump na de G20 top in Japan dit weekend die zelfs sprak over een geweldige ontmoeting met de Chinese president Xi. Het kan verkeren…

De ontwikkelingen op het hoogste wereldtoneel zorgen in ieder geval voor recordstanden op de beurs, en niet alleen voor aandelen. De Europese Centrale Bank zette de rente vorige week al op het laagste punt ooit en dat is dan weer goed voor obligatiekoersen. De rente heeft nog nooit zo laag gestaan als nu en dus zijn obligatiekoersen nog nooit zo hoog geweest.

En nu dan?! Je geld op een spaarrekening zetten is gegarandeerd vermogensverlies op langere termijn. 0% rente bij de bank compenseert nou eenmaal niet echt lekker voor inflatie en belasting.

Zomaar obligaties kopen op de allerhoogste koersen uit de historie is ook geen oplossing, hiervoor zal je echt wat verder moeten kijken. Bijvoorbeeld in andere valuta, debiteuren of kredietwaardigheid. Aandelen zijn niet heel duur gegeven de economische omgeving van negatieve rentes maar recessiegeluiden en haperende bedrijfswinsten volgen onherroepelijk een keer.

Dus zorg dat je jezelf niet klem zet. Neem winst in obligaties en hou wat cash aan voor een dip, die recessie of winstdip die een keer komt geeft kansen. En kijk verder dan alleen de geijkte paden. Alternatieven die juist níet fel reageren op renteveranderingen (obligaties) of een tweet van Trump (aandelen). Wij voegen bijvoorbeeld een strategie toe aan onze portefeuille die het best tot z’n recht komt wanneer de beweeglijkheid groter wordt (vaak als ‘bescherming’ in een daling).

Maar zeker ook wanneer die beweeglijkheid of die dip (nog) niet komt moet je mee kunnen doen en niet vergeten rendement te maken. Profiteer van de meevallende dingen. Er is nou eenmaal al op veel ellende voorgesorteerd, zoals een handelsoorlog en sluimerende Brexit. En als het dan heel even de goede kant op dreigt te gaan is er meteen die opluchting, dat zie je vandaag maar weer.

Het is pas de eerste van de maand en we moeten onze rendementen nog exact uitrekenen maar ik weet nu al dat we over het eerste half jaar van 2019 weer hele goede cijfers kunnen laten zien. En dat komt vooral omdat we volop meedoen in goede tijden maar onze ogen niet sluiten voor loerend gevaar en in onze portefeuilles hierop voorsorteren.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 1 juli 2019