# 57

18 augustus 2021

It’s the climate, stupid!

Midden in het vakantieseizoen waarin wereldwijd overstromingen en extreme hitte elkaar afwisselen hakte het er flink in begin augustus: het klimaatrapport van de Verenigde Naties. De enorme uitstoot van CO2, snel oplopende temperatuur, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel. De mens heeft er sinds de industriële revolutie zo’n anderhalve eeuw voor nodig gehad om een onomkeerbaar stempel op de aarde te drukken.

Milieurampen zorgen niet alleen voor menselijk leed maar ook voor economische problemen. Extreme droogte en regen veroorzaken bosbranden en onpeilbare oogsten. Dit zorgt voor schommelende, maar per saldo stijgende voedselprijzen. Verzekeringen tegen natuurgeweld worden duurder en zijn uiteindelijk niet meer af te sluiten.

Het is vijf voor twaalf, zoveel is duidelijk. De politieke reacties op het klimaatrapport waren zoals altijd: een opsomming van superlatieven. De geest is uit de fles en het zal steeds sneller gaan. Ingrijpende maatregelen zullen er hoe dan ook komen want klimaatverandering is niet te stoppen. Het is niet meer terug-koelen maar verdere opwarming beperken. Gelukkig is naast clichés rijgen ook het tegenhouden van water een Nederlandse specialiteit en is onophoudelijke ontwikkeling de eerste natuur van de mens.

Klimaatrevolutie

Want de klimaatrevolutie is naast een flinke uitdaging vooral een enorme kans. Het gaat namelijk iedereen aan en dan heiligt het doel de middelen. Discussies over wel of niet stimuleren van een duurzame economie en klimaat neutrale investeringen aanjagen? Daar is straks geen tijd meer voor. Het wordt een enorme ommezwaai, een revolutie die moet en die iedereen zal ondersteunen. We hebben al kunnen oefenen in de corona-crisis en gezien dat wanneer wij allemaal (potentieel) slachtoffer zijn, discussies over schulden en wie betaalt de rekening gemakkelijk worden uitgesteld. Een collectief vertrouwen in de goede afloop is alles en dan is staatsschulden oppompen geen probleem meer. Schulden kun je altijd nog wegstrepen. Investeren maar!

Een commercieel antwoord op een klimaat neutrale wereld is de jacht op grondstoffen. Overheden en bedrijven zijn op zoek naar nieuwe assets om batterijen te maken, zonnepanelen te produceren en computers te bouwen die zelfs het weer beïnvloeden om zo windmolens te laten draaien. Toeval of niet, de meeste grondstoffen zijn op plaatsen te vinden waar de extremen het meest zichtbaar zijn. Eigenlijk zijn ze het hardst nodig in delen van Afrika en Azië. Het feit dat ontwikkelde landen de grondstoffen als eerste komen ophalen voedt de ongelijkheid. In sommige gevallen lijkt er nauwelijks tegen te vechten. Kijk naar hout. Niet alleen nodig voor het bouwen van huizen maar juist voor CO2 opslag heb je bomen nodig. Er wordt veel aangeplant maar in dit tempo van kappen en bosbranden schiet het met die CO2 opslag niet op.

Duurzaam is de norm

Duurzaam is dus niet langer leuk voor de bühne. Niet alleen in de supermarkt maar ook in investeren en beleggen wordt het predicaat ‘duurzaam’ te pas en te onpas geplakt. Nog steeds is er naast het ‘gewone’ aanbod ook een duurzame oplossing. Hoezo? Duurzaam is de enige oplossing. Het enige houdbare beleggingsrendement is namelijk per definitie duurzaam. Niet duurzaam is voor de korte termijn en beleggen doe je voor de lange termijn.

Ook achter de schermen worden portefeuilles stap voor stap meer duurzaam. Net zoals de klimaatdoelen die uitgesmeerd worden over decennia is het verduurzamen van beleggingen ook een proces. De vervuilers van vandaag zijn nog nodig, moeten zich aanpassen en zijn de groene bedrijven van morgen want anders hoeft het niet voor beleggers. De invloed van beleggers op de invulling van portefeuilles groeit en dat is goed. Iedere belegger zou moeten willen dat zijn of haar portefeuille zo duurzaam mogelijk wordt belegd. Omdat het over onze collectieve toekomst gaat, zal dat uiteindelijk het beste renderen.

Kansen

De klimaatrevolutie wordt het belangrijkste thema in de economie en voor de beurs. Het gaat ons allemaal aan en het is niet de vraag of maar hoe we een antwoord vinden op de grote klimaatuitdaging. Dat biedt enorme kansen. Water keren, computerchips produceren en overstappen op echte schone energie. We staan pas aan het begin. Een revolutie en de ontwikkeling van mensen is goed voor de economie en de beurs. “It’s the economy, stupid” Bill Clinton wist het al in 1992; welvaart, daar gaat het om. Maar anno 2021 wel graag duurzame welvaart. Het gezicht van de politiek, de economie en bedrijven veranderen continue, maar investeren in de toekomst is van alle tijden.

It’s the climate, stupid!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 18 augustus 2021