Beursupdate zomer 2021

# 56

6 juli 2021

Beursupdate zomer 2021

Sport, geld en economie

Als je van sport en de beurs houdt kun je je lol op deze weken. Het is kiezen tussen het EK, de tour en Max. Op het eerste gezicht ligt de actie vooral in de sport en niet op de beurs deze zomer. Maar ondertussen worden er nergens meer records gebroken dan op de beurs.

De dag-uitslagen zijn klein en na het melden van records gedurende het eerste kwartaal is daar de nieuwswaardigheid inmiddels wel een beetje af. Dat Wall Street zeven dagen op rij een nieuwe all-time high neerzet wordt nog gebracht maar daar slaat niemand meer op aan. Dat heb je nu eenmaal met records. Als de omstandigheden ideaal zijn worden ze keer op keer gebroken.

En de omstandigheden zijn op dit moment behoorlijk ideaal, post-corona met een collectieve honger naar emotioneel en financieel herstel. De winsten van veel beursgenoteerde bedrijven zijn hoog, het herstel gaat snel en de vooruitzichten op flinke groei zijn goed. Zo loopt de beurs rustig van record naar record. Dat voedt het cynisme maar alles is natuurlijk relatief. Investeringsmogelijkheden lijken eindeloos met een draaiende geldpers en een rente op 0%. De beurs vaart er wel bij want geld op een spaarrekening laten staan compenseert nou eenmaal niet voor welig tierende inflatie.

Fake nieuws met een knipoog

De link tussen geld en sport is vaak snel gelegd, al wordt die niet altijd goed uitgelegd. Een mooi staaltje fake news met een knipoog was de link tussen stervoetballer Ronaldo en de koers van Coca Cola. Dat Ronaldo 2 flesjes cola aan de kant zette tijdens een persconferentie en dat de frisdrankfabrikant toevallig die dag dividend uitkeerde aan haar aandeelhouders is toeval. Het weerhield de kranten er niet van om te melden dat deze Portugese schijnbeweging Coca Cola 4 miljard aan beurswaarde heeft gekost. De reacties in copy-paste media waren hilarisch naïef en vergezocht: miljonair Ronaldo dist EK-sponsor, schande!

Olieprijs

Nog maar een jaar geleden zakte de vraag naar olie volledig in doordat de economie in één klap tot stilstand kwam. De olieproducerende landen kregen ruzie over wie de kraan zou dichtdraaien en de wereld werd overspoeld met olie die op dat moment niemand nodig had. Inmiddels is alles anders, wil iedereen door dezelfde deur naar binnen en wordt de vraag vooral wie op termijn de kraan verder open mag zetten. De dunne lijn tussen vraag en aanbod is het afgelopen jaar compleet verstoord en de prijs gaat inmiddels weer snel omhoog. Een recordprijs aan de pomp is al gemeten en dit voedt de reële inflatie. Het voelt best gek om een kwart meer te betalen dan een jaar geleden voor energie, grondstoffen of een vakantie terwijl de vraag nog lang niet overal op hetzelfde niveau ligt. Het illustreert de disbalans in deze fase van wereldwijd economisch herstel.

Inflatie en groeiende verschillen

Ingegeven door deze disbalans krijgen mensen te maken met een inflatie die veel hoger ligt dan dat de officiële cijfers en inflatie-mandjes laten zien. Wanneer je je vermogen wilt beschermen tegen inflatie moet je beleggen. Bedrijven zijn in staat hogere grondstofprijzen door te berekenen en zo hun winst en daarmee de waarde van jouw geld op niveau te houden. In een gezonde, goed draaiende economie is het zaak dat iedereen meedoet en profiteert van herstel. Dat alleen degene die geld hebben en dat op de beurs aan het werk kunnen zetten beloond worden en zo inflatie voorblijven zorgt wel voor grotere verschillen op lange termijn. Wanneer een vakantie of terrasje een verkapte elite aangelegenheid wordt ligt onrust op de loer.

Ook kan strengere regelgeving onbedoeld zorgen voor een ongelijk speelveld en het verkleinen van kansen voor een grote groep. Zo werd afgelopen week bekend dat de Rabobank kleine bedrijven in de autosector uitsluit omdat de kans op witwassen bij kleine bedrijven hoger is dan bij grote. Wetgeving implementeren kost voor het MKB al veel tijd, geld en energie. Door ze simpelweg uit te sluiten worden ze juist extra vatbaar voor dit soort zaken. Regelgeving slaat door en de reactie daarop is vaak kortzichtig. Dat is een gevaar voor stabiliteit, politiek en de beurs.

Winstgroei

Toch zullen al die nieuw gecreëerde corona-euro’s om de economie en het bedrijfsleven aan de praat te houden hun werk voorlopig blijven doen. Dat aandelen in historisch opzicht hoog lijken te staan moet je in perspectief zien. De rente is negatief, investeren is goedkoop en het herstel is pas net ingezet. De winsten van beursgenoteerde bedrijven groeien en sectoren die ruim een jaar niet konden bijdragen aan economische ontwikkeling gaan de komende tijd voorzichtig van het slot.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 6 juli 2021