Help, de beurs daalt!

# 58

6 oktober 2021

Help, de beurs daalt!

En daar is ie dan opeens, een beursdaling! Na maanden van de schier onophoudelijke lijn omhoog breekt de komst van de herfst de trend in de aandelenindices. Is dit een gezonde correctie of breekt de herfst echt door op de beurs?

Er is niet één speciale reden voor de recente koersdalingen. Het meest in het oog springend en het dichtst bij huis voor veel mensen zijn de hard stijgende energieprijzen met vooral een gasprijs die door het dak gaat. Stijgende energieprijzen zijn voor bedrijven die er hun winst uithalen mooi nieuws. Maar voor bedrijven die grondstoffen en energie nodig hebben om producten te maken is het juist een uitdaging om de hogere prijzen door te berekenen en daarmee hun winst op niveau te houden.

De naderende afbouw van monetaire steun aan de economie wordt ook graag genoemd als reden voor een terugval. Maar een minder hard draaiende geldpers kun je zowel positief als negatief uitleggen. Minder geld in omloop zorgt voor minder kans op zeepbellen in de markt en wanneer de economie op eigen benen kan staan is dat nog niet zo slecht. Ook andere onzekerheden als oplopende inflatie en de disbalans in vraag en aanbod als gevolg van de Corona crisis spelen de markt parten. Kijk maar naar het schreeuwend tekort aan computerchips en de torenhoge kosten voor vervoer van goederen in een zeecontainer.

Maar vooral het feit dat koersen al sinds eind maart 2020 stijgen voedt het besef bij beleggers dat dit ook wel eens even minder kan. Anderhalf jaar geleden begonnen overheden en centrale banken massaal de economie te ondersteunen als reactie op de uitbraak van het Coronavirus. Het herstel op de beurs na de Corona-klap was vliegensvlug en ging erg hard. In dat licht is de huidige vrees voor een groeivertraging heel gezond. Het zorgt voor een correctie op aandelen die te hard gestegen zijn. Lichtend voorbeeld is de storing bij facebook die zo ongeveer iedereen op de wereld gemerkt heeft. Grote technologie bedrijven hadden het al de hele maand september zwaar, maar het besef hoe afhankelijk we van ze zijn in de huidige platform-economie zorgt ervoor dat er wat lucht loopt uit deze sterk gestegen koersen. Het gewicht van technologie giganten is inmiddels zo zwaar op de beurs dat iedere belegger in een breed gespreide portefeuille dit ook merkt.

Een recessie verwacht nog niemand, de groeiprognoses zien er vrij robuust uit. Fundamenteel is er dan ook geen reden tot paniek. Je zou het bijna vergeten maar correcties zijn juist gezond, een moment van bezinning en voer voor verlenging van de bullmarkt. Het begint ermee dat je je portefeuille dusdanig moet inrichten dat je bent voorbereid op een tussentijdse daling. Dit doen wij op meerdere manieren. Fondsen opnemen met een lagere beweeglijkheid of tegenwicht bieden in de portefeuille middels alternatieven die het juist goed doen als de markt draait bijvoorbeeld. Maar de beste methode is eigenlijk heel simpel; wanneer je een beleggingsportefeuille aanhoudt of opbouwt zorg dan voor een buffer in cash of risicomijdende beleggingen die je kunt inzetten wanneer de markt erom vraagt.

Deze buffers zitten al ingebouwd in onze portefeuilles. De huidige daling is dan ook vooral opvallend omdat het voor het eerst in anderhalf jaar gebeurt, maar qua omvang stelt het nog weinig voor. Pas wanneer de markt verder corrigeert, wordt de korting op aandelen groter en kun je gaan denken aan bijkopen.

Met deze aanpak blijven de tikken naar beneden beperkt, kun je profiteren van een tussentijdse daling van enige omvang op de beurs en doe je goed mee wanneer de koersen weer verder stijgen. En zo zijn ogenschijnlijk vervelende dalingen niets meer dan tussentijdse kansen om een beleggingsportefeuille bij te sturen en te zorgen voor een goed resultaat op de langere termijn.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 6 oktober 2021