Het obligatiefeest is afgelopen

12

26 April 2018

De meeste obligatiefondsen leveren al een tijdje nauwelijks wat op. Ruim 30 jaar lang hebben obligatiebeleggers geprofiteerd van een dalende rente, wat goed is voor de koers van hun obligaties. Want een dalende rente betekent immers juist stijgende koersen voor obligaties. Maar het obligatiefeest is over.

Rentes dalen niet meer, obligatiekoersen stijgen niet meer en de rentes zijn zo laag dat er ook nauwelijks nog direct rendement gemaakt kan worden. Door de huidige renteontwikkeling is nu het moment aangebroken dat er zelfs verlies gemaakt wordt op obligatiefondsen, zeker na kosten.

En nu? Lekker blijven zitten in die obligatiefondsen? “Obligaties heeft u voor de veiligheid!” “Ze bewegen tegengesteld aan aandelen en zijn een buffer.” We kennen de argumenten. Maar ze gaan voorlopig niet op…

Wij kiezen voor aandelen en een deel cash in combinatie met obligaties met onderpand die nog wel wat opleveren. Daarnaast spelen we in op een stijgende rente zodat onze klanten juist verdienen aan stijgende rentes. Want als de trend draait en het obligatiefeest gevierd is na meer dan 30 jaar, waarom zou je daar dan niet van profiteren in plaats van toekijken hoe je obligatiefondsen alleen maar minder waard worden?

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 26 april 2018