13

22 Mei 2018

Duurzaamheid is geen product maar een overtuiging

 

Laatst vroeg een nieuwe klant: Kan ik bij HIP Capital ook duurzaam beleggen? Want bij zijn bank was een duurzame beleggingsoplossing immers ook een mogelijkheid. Ik antwoordde dat hij bij ons niet hoeft te kiezen voor een duurzaam product omdat wij alleen maar duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen levert namelijk veel meer op…

Want duurzaam beleggen is niet even het kopen van een duurzaam fonds. Duurzaam beleggen betekent niet gewoon bedrijven uitsluiten die niet maatschappelijk verantwoord zijn zoals tabak, fossiele brandstoffen, wapens, etc. Duurzaam beleggen is ook niet alleen bedrijven selecteren die wél maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Want dat spreekt allemaal voor zich. Duurzaam beleggen en duurzaam ondernemen gaan veel verder.

Duurzaam beleggen gaat om wat je er zelf als bedrijf of individu aan doet. Bij HIP Capital betekent dat een bedrijfsfilosofie die rust op 3 pijlers. Persoonlijke aandacht & vertrouwen, een wederkerig verdienmodel en maatwerk & kwaliteit. Aandacht & vertrouwen gaat over het opbouwen van een duurzame relatie waarin vertrouwen het allerbelangrijkst is. Het werken met de scherpste tarieven van Nederland gaat over een duurzaam en eerlijk verdienmodel waarin wij en onze klanten wederkerigheid ervaren. En maatwerk & kwaliteit gaat over persoonlijke beleggingsoplossingen voor iedere klant.

De door de Verenigde Naties opgestelde Sustainable Development Goals, ofwel 17 duurzame ontwikkelingsdoelen om de wereld tot een betere plek te maken, worden al bijna drie jaar gepromoot. Nu hebben we bij HIP Capital niet de illusie dat we de wereld verbeteren of wereldproblemen kunnen oplossen maar we handelen hier wel naar. We doen dit niet omdat we volgen maar omdat we in een aantal doelen de belangrijkste pijlers uit onze bedrijfsfilosofie herkennen. Bijvoorbeeld als het gaat over eerlijk werk, handel en economische groei. Iedereen zal zich in een of meerdere van de duurzame ontwikkelingsdoelen herkennen. Want de doelen zijn voor iedereen, bedrijf of individu. Er zit voor iedereen minstens 1 doel bij waar je direct mee aan de slag kunt.

Het actief bijdragen aan de grootste van de 17 doelen zoals armoedebestrijding, klimaat, vrede en veiligheid kunnen we individueel al op kleine schaal. Maar door te beleggen in bedrijven die maatschappelijk verantwoord bezig zijn wordt de impact snel groter. Dat betekent dus dat bedrijven die deel uitmaken van onze beleggingsfondsen factoren als klimaat, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur hoog in het vaandel hebben staan.

Het 17de doel van de Sustainable Development Goals is partnerschap om alle doelstellingen te bereiken. Want je kunt het niet alleen. En je kunt het ook niet allemaal tegelijk. Wij zijn begonnen met het doel waar we direct het verschil kunnen maken; die op het gebied van eerlijk ondernemen en bijdragen aan duurzame economische groei. Kijk ook eens met welk doel of met welke doelen je zelf direct aan de slag kunt. En kun je hulp gebruiken bij de duurzame ontwikkeling van je vermogen neem dan contact op met HIP Capital.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 22 mei 2018