Een goed begin…

# 96

13 maart 2024

Een goed begin…

Update financiële markten en beleggen

Gemiddeld liep het rendement van een aandelenbelegger de laatste jaren in de dubbele cijfers. Het voelde niet altijd zo, met een coronacrash en een energiecrisis nog vers in het geheugen, maar de technologie-motor zorgt al jaren voor bovengemiddelde rendementen op de beurs. Toch weet iedere belegger dat gemiddelde jaren niet bestaan. Meestal is het gewoon goed of slecht. De eerste twee maanden van 2024 dragen in ieder geval zeer positief bij. Goede economische cijfers en optimisme over dalende rentes later dit jaar, stuwen de indices verder naar nieuwe records.

Aandelen

Op de aandelenmarkt is een handvol technologiebedrijven superieur. Liefst een kwart van de Amerikaanse index (en daarmee ook de basis van veel aandelenportefeuilles) wordt ingenomen door maar vijf bedrijven. Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Nvidia bepalen de richting van de index. De winsten van deze bedrijven blijven groeien. Fantasie in AI-toepassingen, een onstuitbare vraag naar semiconductors en nieuwe toepassingen compenseren ruim het effect van de opgelopen rentes de voorbije twee jaar. Omdat economische cijfers goed blijven en de inflatie overwonnen lijkt, is er volop ruimte voor hoge waarderingen. Iedere keer als een record wordt gevestigd en de hoogtevrees toeslaat, wordt dit terecht ter zijde geschoven door groeiende winsten. Toch is het belangrijk om niet alleen blind mee te gaan in het smalle Tech-enthousiasme. De huidige verhoudingen zijn niet voor eeuwig, dus we hebben nu al extra aandacht voor kwaliteit, dividend en alternatieven.

Obligaties

De stand en richting van de rente is heel bepalend voor de invulling van een beleggingsportefeuille. Pas sinds kort zijn obligaties weer interessant. Jarenlang werden we met rentes op of rond de 0% niet beloond om geld uit te lenen. Dat is inmiddels anders. Toch is het kopen van een standaard obligatiefonds niet de manier. Een inverse rentecurve vertelt ons eigenlijk dat het niet loont om geld lang uit te lenen dus is gericht sturen op looptijd een must. Liever profiteren van de relatief hoge korte marktrente dus. Je koopt obligaties niet in de hoop dat de rente gaat dalen en de koers van je leningen stijgt. Een dergelijk scenario is mooi meegenomen, maar wat de rente doet weet niemand. Direct rendement in de vorm van een passende vergoeding zou de reden moeten zijn om in obligaties te gaan.

Alternatieven

Zolang de rente niet hoog genoeg is om substantieel bij te dragen aan een goed rendement onder de streep van je portefeuille moeten we zoeken naar alternatieven. Alternatieven die de beweging in een portefeuille dempen, diversiteit brengen en in iedere marktomstandigheid rendement kunnen leveren. Je moet dan denken aan fondsen die profiteren van prijsveranderingen op de financiële markten, ook als de markt daalt. Zolang de aandelenmarkt de belegger goed gezind is, valt het allemaal niet zo op, maar wanneer er tussentijds even de klad in komt wordt snel duidelijk hoe een portefeuille is samengesteld. Een goede combinatie en invulling van assetclasses kan onaangename verrassingen voorkomen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 13 maart 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op de nieuwsbrief en lees meer over de invulling van portefeuilles.