Het verschil maken

# 97

9 april 2024

Het verschil maken

Update financiële markten en beleggen

 

In de financiële wereld kunnen beleggers op meerdere manieren het verschil maken. Een klassieker leert dat er drie manieren zijn om de wedstrijd te winnen: de eerste zijn, slimmer zijn of valsspelen. Dat laatste is voor een belegger nooit een optie. Op dit vlak onderscheidt een echte belegger zich voor het eerst van een speculant. Kijk maar naar cryptomunten. Als de bruikbare techniek van blockchain wordt losgekoppeld van de “munten” blijft alleen een fraudegevoelig kaartenhuis over. Structureel slimmer zijn dan de markt is de heilige graal en tegelijk een utopie. De eerste zijn is niet zo moeilijk, maar te vroeg zijn ligt dan op de loer. Kijk maar naar een rentedaling die al anderhalf jaar wordt aangekondigd en voorlopig niet komt. Het échte verschil maakt een belegger niet met snel zijn, geforceerd de markt proberen te verslaan of uitwijken naar speculeren. Het gaat om soft skills. Actuele marktomstandigheden worden je gegeven. In een poging om het beste resultaat te bereiken is het gewoon hard werken en het hoofd koel houden.

Aandelen

De drang om slimmer te willen zijn dan de markt past het beste bij de beleggingscategorie aandelen. Welk aandeel moet ik kopen? Welke sector? Welk bedrijf is de winnaar van morgen? Vermakelijke vragen, maar vooral tijdrovend en inefficiënt om te beantwoorden. Beleggen gaat niet om de meeste kansen zien, maar om de minste fouten maken. De kracht van de index, het corrigerende effect van de markt en de factor tijd zijn de belangrijkste vrienden van een belegger. Het beste resultaat wordt behaald door degene die dat omarmt. Natuurlijk zien wij ook technologie als drijvende kracht achter de beurs, dus daar leggen we een accent op. Voor zover de markt dat al niet voor ons doet natuurlijk.

Obligaties

De drang om de eerste te willen zijn past ook bij obligaties. Wie obligaties zegt, zegt rente. En dan is timing belangrijk. Kort parkeren? Langer uitzetten? Het is maar even geleden dat inflatie de pan uitrees en nog tijdens de cyclus van renteverhogingen kwamen de eerste claims al op verlagingen. Het leek ons wat prematuur en anderhalf jaar later wacht de markt inderdaad nog steeds tevergeefs. Zolang er voor centrale banken geen noodzaak is om de korte rente te verlagen of er uitzicht is op hogere lange rentes is er voor beleggers weinig reden om tegen de inverse yield curve te vechten. Ook met een gelijkblijvende of licht stijgende rente weten we voorlopig wel raad. Gelukkig vuren de FED en ECB geen kogels af die later wellicht nog hard nodig zijn. Wanneer zelfs de centrale bank het overlaat aan de markt moet je hier niet tegenin gaan. Over klassiekers gesproken.

Alternatieven

De soep wordt op dit moment op een ideale temperatuur opgediend. Je hoeft niet te blazen in aandelen of op te warmen in obligaties. Het enige dat nog steeds loont is het zoeken naar alternatieven. De rente is in absolute zin maar nét hoog genoeg om inflatie en belasting te verslaan dus in deze beleggingscategorie kun je het verschil maken. Dat hebben we het gehele eerste kwartaal gedaan en blijven we doen. Want als de markt timen, deze structureel verslaan en rechts inhalen geen opties blijken te zijn, wat blijft dan nog over om het verschil te maken? Juist, soft skills. Een goede beleggingsadviseur verkoopt geen sprookjes, maar aandacht en vertrouwen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 9 april 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op de nieuwsbrief en lees meer over de invulling van portefeuilles.