Japanse beurs breekt legendarisch record

# 95

22 februari 2024

Japanse beurs breekt legendarisch record

Big in Japan?! 

Van tijd tot tijd worden records gebroken op de beurs. Soms opvallend, soms minder, maar vannacht werd er aan de andere kant van de wereld een 34 jaar oud record uit de boeken geblazen.

De vlaggen kunnen dus eindelijk uit in het land van de rijzende zon. Op de beurs in Tokio is mede dankzij de winstexplosie van Nvidia (dat wereldwijd beurzen naar nieuwe all time high tech records brengt) de Nikkei eindelijk verlost van een decennia durende worsteling. Het beleid van oud premier Shinzo Abe dat in 2012 werd ingezet betekende de ommekeer van de voortdurende gevolgen van de roemruchte crash uit 1989.*

Is de hype compleet en moet je vol in Japanse aandelen? Gedurende de verviervoudiging van de Japanse beurs in de afgelopen jaren hebben we afwisselend “Big and Small” in Japan belegd. Van tijd tot tijd groter in Japanse smallcaps dus. Hierover schreven we in 2018 al: hipcapital.nl/opinie/big-in-japan. Deze posities hebben positief bijgedragen aan onze resultaten. Ook in Japan zijn het inmiddels de chipfondsen die de kar trekken. Omdat de Aziatische markt je nog wel eens op het verkeerde been wil zetten is een marktgewogen belang in Japan en een overweging in chipbedrijven op dit moment wat ons betreft de beste combinatie om te profiteren van nieuwe records op de Japanse beurs.

*Het FD publiceerde vandaag een mooi artikel over het wel en wee van de Nikkei.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 22 februari 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op de nieuwsbrief en lees meer over de invulling van portefeuilles.