Bent u tevreden over de bank of bent u tevreden over de beurs?

8

Auteur: Dick Hubertus

Februari 2018

Al 9 jaar lang is het feest op de beurs. Aandelen gaan sky high, overal nieuwe records en banken zwaaien trots met prachtige rendementen voor hun beleggende klanten, maar…

Bent u tevreden over uw bank of bent u tevreden over de beurs?

In slaap gesust door een stijgende markt en positieve rendementen is het logisch dat de scherpte er bij beleggers een beetje af is. Maar kritisch kijken naar uw rendement, de kosten, de toegevoegde waarde van uw adviseur of de meerwaarde van uw bank of beheerder is van alle tijden. En extra belangrijk in de wetenschap dat het niet altijd feest is.

Want in een stijgende markt kan iedereen beleggen. Aangevoerd door een extreem ruim beleid van centrale banken, stimuleringsmaatregelen die nog nooit eerder vertoond zijn en een rente op 0%. Je hoeft alleen maar mee te doen. De bank of beheerder kan best claimen dat uw mooie rendement door het goede advies komt maar het is niet zo moeilijk geweest om rendement te maken de afgelopen jaren. Alles stijgt: aandelen, obligaties, vastgoed. In een langjarig stijgende markt is onze favoriete beurswijsheid dan ook:

“Don’t confuse brains with a bull market!”

U kunt zich afvragen wat nu precies de bijdrage van uw bank of adviseur is aan uw rendement. Laten ze u nog steeds in obligaties zitten? Wordt u getipt over alternatieven? Letten ze op de kosten? Als de markt met 9% stijgt en ze presenteren u een nettorendement van 7,2%, bent u dan tevreden? Wij niet. Want dan hadden we beter een tracker kunnen kopen die de markt volgt en hadden we 9% rendement, kosteloos. Wanneer je betaalt voor advies of beheer betaal je voor meerwaarde. Krijgt u die ook?

 

Door: HIP Capital, Dick Hubertus, 1 februari 2018