Cash is King tijdens de sale

9

Auteur: Dick Hubertus

Februari 2018

En daar was ie dan ineens, een scherpe beursdaling van 10%! Een kleine greep uit de reacties van adviseurs, beheerders en analisten de afgelopen week:

“Niks doen”, “niet in paniek raken”, “als je geschoren wordt moet je stil zitten”, “correctie uit het boekje”, “fundamenteel is er niks veranderd” en zo zijn alle open deuren weer ingetrapt, we vielen over de nietszeggende clichés. Uiteraard is het “maar” een bullmarkt correctie. Maar wanneer de uitverkoop een feit is en je bent ervan overtuigd dat het een tijdelijke dip is moet je juist kopen! Waarom zijn al die adviezen en reacties dan zo passief?

Dat komt omdat portefeuilles bij banken dusdanig zijn ingericht dat je niks KUNT doen. Er is helemaal geen speelruimte. Want als je geen cash achter de hand hebt hoef je ook niet op te letten tijdens de sale, je kunt toch niks doen.

Die passieve houding en de doe-maar-niks-reactie komt mede omdat er nog steeds veel te veel in obligaties gestopt wordt. In een gemiddelde portefeuille is er ruimte voor een groot deel aandelen. Het andere deel moet worden ingevuld met beleggingen met een lager risico. Dat kan van alles zijn, ook kasgeld, maar de adviseur of beheerder stopt liever het hele risicomijdende deel in obligaties en houdt niet of nauwelijks cash aan in de portefeuille. Dat doet hij niet voor het rendement, een gespreid mandje obligaties levert minder dan 1% op. Dat doet hij niet voor de veiligheid, met de huidige rentestand zorgt de kleinste rentestijging al voor een verlies. Ook niet als buffer, het verhaal dat obligaties stijgen wanneer aandelen dalen gaat inmiddels niet meer op. Kijk maar naar de afgelopen tijd, aandelen dalen door onrust en tegelijk dalen obligaties als gevolg van een stijgende rente.

Maar waarom dan die obligaties?

Omdat het geld opbrengt voor degene die ze adviseert. Waarom denkt u dat de kosten bij uw bank of beheerder een percentage van uw BELEGD-vermogen is? Als uw adviseur of bank een deel van uw geld niet belegt, verdient hij niks. Dus dan maar in obligaties, want de aandelenhoek van uw portefeuille zit al vol.

Een adviseur, bank of beheerder die onafhankelijk kan denken, onafhankelijk van zijn eigen verdienmodel, adviseert een deel cash in plaats van obligaties. Want cash mag dan niets opleveren, het geeft je gratis speelruimte. Dat is beter dan een obligatiefonds dat 0,5% oplevert en waar je 1,5% over betaalt aan je bank.

Onafhankelijk adviseren

Door onze cashpositie kunnen wij de huidige correctie gebruiken om bij te kopen, wij kunnen winkelen tijdens de sale. Wanneer je klem zit kan dat niet. Dan moet je eerst iets verkopen om te kunnen bijsturen. En omdat de verschillende categorieën in de portefeuille allemaal dalen is het lood om oud ijzer. Dan krijg je de doe-maar-niks-het-komt-wel-goed adviezen. En zo heeft de klant gedurende een daling alleen grijze haren gekregen en tijd weggegooid maar niks gedaan met de mogelijkheden die een tijdelijke dip geeft.

Cash is King. Ook als het even niks oplevert. Want het alternatief is niet om je geld in obligaties te stoppen die meer kosten dan dat ze opleveren. Je belegt toch niet om de inkomstentroom van je bank of adviseur op pijl te houden? Ook hier maken wij het verschil. Onafhankelijk zijn betekent het beste advies kunnen geven, niet geremd door je eigen verdienmodel.

 

Door: HIP Capital, Dick Hubertus, 12 februari 2018