Speculeren of beleggen?

7

Auteur: Dick Hubertus

Januari 2018

Enkele koppen uit het nieuws van vorige week…

23-01-2018 AFM voorzitter: “Beleggen begint op gokken en gamen te lijken”

23-01-2018 “AFM wil verbod op beleggingsproducten zoals cryptovaluta”

24-01-2018 “AFM: beleggen lijkt steeds meer een spelletje”

De term beleggen wordt al zolang wij ons kunnen heugen verward met speculeren en gokken en inmiddels dus zelfs met gamen.

Dat is erg jammer want het brengt onwetendheid en onzekerheid bij een hele grote groep mensen. Eigenlijk zou een toezichthouder zoals de AFM naast toezicht houden en waarschuwen ook haar woorden eens zorgvuldiger moeten kiezen. Door beleggen en speculeren overhoop te gooien en dit soort koppen de wereld in te sturen wordt het beeld van veel mensen nog maar eens bevestigd: beleggen, gokken, cryptovaluta, gamen, het zit allemaal dicht tegen elkaar. Maar beleggen zou een beschermde term moeten zijn. Want de zwaar gereguleerde, professionele beleggingsindustrie betaalt zich scheel aan bijdragen voor toezicht maar wordt wel keer op keer in een hoek gedrukt waar ze niet hoort.

De koppen van afgelopen week hadden zoiets moeten zijn als:

AFM voorzitter: “Cryptovaluta heeft niets met echt beleggen te maken maar is gokken en gamen”

“AFM wil verbod op speculeren op cryptovaluta”

“AFM waarschuwt voor Bitcoin, binaire opties en cfd’s”

Want dáár gaan deze berichten over. We moeten blij zijn met een toezichthouder die ons waarschuwt voor partijen die tegen de beleggingsindustrie aanschurken. Consumenten moeten beschermd worden tegen spelletjes als bitcoin, cfd’s en BUX die speculeren verkopen als beleggen. Want dàt is het probleem. De term beleggen zou alleen gevoerd mogen worden door echte beleggers, partijen die onder toezicht staan en vergunningen hebben, niet door partijen die spelletjes aanbieden en dat als “beleggen” verkopen. De kortste route naar een einde aan de verwarring is de term beleggen niet gebruiken in deze context. Want cryptovaluta, cfd’s, binaire opties en op een rode of groene knop drukken voor snelle winst of verlies heeft helemaal niks met beleggen te maken.

Beleggen is geld dat je voorlopig niet nodig hebt, uitgestelde consumptie dus, aan het werk zetten.

Je geld laten renderen op de lange termijn om inflatie en belasting voor te blijven en waar mogelijk nog wat meer mee te verdienen. Als je besparingen hebt en deze gaat beleggen op een rekening bij de bank, in een aandeel van een bedrijf, een obligatie van een overheid of in stenen van een vastgoedfonds krijg je te maken met direct en indirect rendement. Direct rendement is de rente op een obligatie, de winstuitkering of dividend op een aandeel en huur op vastgoed. Indirect rendement is het rendement dat voortvloeit uit de tussentijdse waardeverandering van datgene waar je je geld in hebt zitten. Een aandeel, een obligatie, maar ook vastgoed hebben immers niet altijd dezelfde prijs, de koers fluctueert. Dit kan in de loop der tijd positief of negatief uitpakken. Maar bij een goede spreiding binnen een beleggingsportefeuille is het directe rendement leidend en het indirecte rendement, de koersverschillen in de loop der tijd, kun je goed onder controle houden. Een goede belegger heeft uiteindelijk een totaalrendement dat is opgebouwd uit rente, dividend en huur (direct rendement) en een positief waardeverschil van de onderliggende belegging (indirect rendement).

Tot zover beleggen. En wat is dan speculeren?

Wanneer het directe rendement ontbreekt en je dus geen rente, dividend, huur of andere compensatie voor het gelopen risico ontvangt gaat beleggen steeds meer op speculeren lijken. Je bent immers volledig afhankelijk van de hoop op een waardestijging van de onderliggende waarde. Er is dus alleen hoop op indirect rendement. Vaak met als doel een snelle winst op de (ultra) korte termijn, ongeacht de onderliggende waarde. Cryptovaluta dus, maar ook binaire opties, cfd’s, rood of zwart in het casino, noem maar op. Dit gaat altijd gepaard met een groot risico want risico en potentieel rendement gaan hand in hand. Spelletjes spelen voor geld is helemaal niet erg maar noem het dan ook zo. En laat de term beleggen met rust want het heeft niets met elkaar te maken. Financiële opvoeding begint met het benoemen van de juiste dingen. De toezichthouder en media zouden hier een grote rol in kunnen spelen.

Voor een goed vermogensadvies, een echte beleggingsportefeuille met realistisch rendement en een acceptabel risico kunt u bij HIP Capital terecht.

 

Door: HIP Capital, Dick Hubertus, 29 januari 2018