# 38

9 maart 2020

Beleggen is niet vooruitzien maar vooruitdenken

En dan opeens valt alles samen. Een wereldwijde corona epidemie en een oliecrisis tegelijk. We kijken inmiddels aan tegen een écht serieuze beursdaling. Eentje die niet even wordt opgevangen door centrale banken met een rentewapen. De almaar steiler wordende skipiste van de afgelopen jaren buigt flink terug. Correctie en zelfs paniek…

Al sinds de kredietcrisis van 2008 is de scheidslijn tussen adequaat ingrijpen en onbedoeld paniek creëren door overheid en centrale bank flinterdun. Centrale banken hebben beleggers het afgelopen decennium eenvoudig over elke drempel geholpen. Werkelijk iedere dreiging van een gezonde correctie of kleine recessie is de kop ingedrukt door de rente te laten zakken. Na de recente versnelling van de rally was de aandelenbeurs rijp voor een correctie maar er moet wel altijd een aanleiding voor zijn. Wanneer deze aanleiding uitblijft kan de beurs doodleuk veel verder oplopen en die rit heb je simpelweg nodig om een crash als die van vandaag op te kunnen vangen. Vergeet vooral niet dat de beste beursdagen altijd direct na de grootse ellende zitten.

Omdat een virus niet bestreden kan worden met liquiditeit en omdat ruziënde Saoediërs en Russen zich niets aantrekken van een nog lagere rente kan de lucht nu uit de koersen. Niet centrale banken maar overheden zijn aan zet. Investeren is in de historie nog nooit zo goedkoop geweest. Geld is gratis dus overheden: gebruik het! En gebruik het om bijvoorbeeld te investeren in duurzame energie want onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen werd dit weekend weer eens pijnlijk duidelijk. Net als de westerse afhankelijkheid van China als het gaat om diens rol als fabriek van de wereld. Een Chinees virus legt anno 2020 een belangrijk deel van de wereldeconomie plat.

In en uit de markt stappen is kansloos en heeft met beleggen niet zoveel te maken. Beleggen is zoals soms wordt aangenomen niet vooruitzien want een glazen bol hebben wij ook niet. Beleggen is wel vooruitdenken. Het is de truc om een portefeuille samen te stellen die meedoet als het goed gaat maar die ook in staat is het verlies te dempen als het niet goed gaat. We hebben vandaag de rendementen van onze modelportefeuilles weer gepresenteerd en zijn trots op de enorme veerkracht van onze portefeuilles. De huidige crash in aandelen vangen we voor een belangrijk deel op met onze posities in cash, US treasury en alternatives. Die hadden we de hele aandelenrally al in portefeuille, doen geen pijn als de trein blijft rijden maar zijn goud waard als de heuvel te steil wordt zoals nu. Met een beperkte min van gemiddeld 3,36% t/m de maand februari tonen we hoe belangrijk vooruitdenken is.

De markt zal nog wel even volatiel blijven zoals dat in jargon zo mooi heet. Het maakt voor ons niet zoveel uit, we beleggen voor de langere termijn en zorgen er dagelijks voor dat onze cliënten de weg naar een mooi rendement zo goed mogelijk bewandelen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 9 maart 2020