Een beleggingsportefeuille wordt pas getest als de markt in brand staat

# 39

12 maart 2020

Nieuwsbrief maart part 1

Na een lange periode van relatieve rust op de beurs is de beweeglijkheid in alle hevigheid terug. Het coronavirus en vooral de maatregelen om een verdere uitbraak van het virus te beteugelen zorgen voor scherpe koersdalingen in hele korte tijd. Dat daar afgelopen week nog fikse turbulentie in de oliemarkt bijkwam maakt dat financiële markten extreem nerveus zijn. In deze uitgebreidere nieuwsbrief leggen we graag uit hoe wij hiermee omgaan en wat de gevolgen voor de beleggingsportefeuilles zijn. 

Corona, olie, maatregelen en paniek; het zijn per definitie tijdelijke gebeurtenissen. Het is onmogelijk om te zeggen waar de bodem ligt en in- en uit de markt stappen is kansloos. Je bent dan altijd te vroeg of te laat. Wanneer je uit de markt gaat en vervolgens een rit naar boven mist betekent dat rendement missen en dat heb je nodig als buffer in een daling. En wanneer je uitgestapt bent, mis je vervolgens de beste beursdagen van het jaar, want die liggen altijd direct na de slechtste. En die dagen heb je keihard nodig om uiteindelijk op een mooi gemiddeld rendement op jaarbasis te komen. 

Het gaat bij beleggen dan ook niet om het timen van de markt maar het gaat om de tijd in de markt. Beleggers hebben immers een horizon van minstens 5 jaar en gelukkig niet van 5 weken. Door het beleid van centrale banken en de aanhoudende renteverlagingen zijn er eigenlijk al een paar jaar geen grote correcties meer toegelaten op de beurs. En als er dan opeens echt wat is krijg je alle ellende in 1 keer. Omdat je nooit van tevoren weet wanneer, kun je daar dus niet op gokken door alvast uit te stappen. Maar in de wetenschap dat een snelle en scherpe daling altijd kan gebeuren moet je er wel op voorsorteren. Je moet beleggingen aan je portefeuille toevoegen die tegengesteld bewegen tot aandelen en zo voorbereid zijn op het onbekende.

Niet achter de markt aanrennen dus. Maar wat moet je dan wel doen?

 

De scherpe kantjes eraf halen en bijsturen. Door de toevoeging van onder andere Amerikaanse staatsleningen, alternatives en het aanhouden van cash worden de huidige extreme dalingen op de aandelenbeurzen in onze adviesportefeuilles gedempt. Aan de hand van onderstaand voorbeeld voor een neutrale portefeuille leggen we uit hoe dat eruitziet. 

Neem als voorbeeld een neutrale beleggingsportefeuille van €100.000. We hebben daarin maximaal 60% aandelenfondsen en trackers zitten. Stel dat de aandelenbeurs tijdelijk 1/3 van zijn waarde verliest dan is het tussentijdse, papieren verlies 20% van de portefeuille. Maar omdat we voor 40% andere en risicomijdende beleggingen toegevoegd hebben wordt dit verlies een stukje gecompenseerd. Cash blijft liggen en de staatsleningen en alternatives zijn in de voorbije periode flink gestegen. Door deze toevoeging daalt de totale portefeuille met ongeveer 17% vanaf de top. Het absolute verlies is in de meeste gevallen kleiner want er was al rendement gemaakt in eerdere jaren.

Zover zijn we nog niet en misschien komt het niet zover maar wanneer de beurs dus 1/3de van zijn waarde prijsgeeft zal de gemiddelde portefeuille tijdelijk 17% lager staan. Vervelend maar zeker niet onoverkomelijk. Dat de onrust nog even aanhoudt staat voor ons vast. Of dat betekent dat we nog verder dalen of dat er al snel een draai komt weet niemand, maar dat de huidige situatie ook kansen biedt is duidelijk. Wanneer de grootste paniek achter ons ligt zal de markt snel kunnen herstellen. De rente is nog altijd 0, beleggers willen uiteindelijk terug in aandelen. Overheden kunnen de huidige rentecurve gebruiken om flink te stimuleren en hopelijk duurzaam te investeren en bedrijven zijn over het algemeen sterk en kunnen een recessie aan.

Voor zover deze marktupdate en uiteenzetting van hoe wij voorsorteren op- en handelen in extreme omstandigheden. Wanneer er vragen zijn dan horen we die graag!

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 12 maart 2020