Beleggen is geen spelletje

# 50

1 februari 2021

Beleggen is geen spelletje

RTL-Z, het FD en zelfs het 8 uur journaal kregen er afgelopen week maar geen genoeg van. Het ging vooral over de gekte rond GameStop, Reddit-beleggers en short selling. “Speculanten zijn grote jongens te slim af” kopte de krant.

En zo werd beleggen weer eens verward met speculeren, gokken en gamen. Door beleggen en speculeren overhoop te gooien en dit soort koppen de wereld in te sturen wordt het beeld van veel mensen nog maar eens bevestigd. Beleggen, gokken, cryptovaluta, gamen, het zit allemaal dicht tegen elkaar. Maar beleggen zou een beschermde term moeten zijn.

‘Beleggingsapps’ zoals Robinhood, BUX en plus500 reduceren beleggen tot een gok op stijgen of dalen, een swipe naar links of rechts. Vaak met als doel een snelle winst op de ultra korte termijn, ongeacht de onderliggende waarde.

Wanneer je inlogt word je direct geattendeerd op ‘nieuwe producten’. Lees: een vers lijstje extreem volatiele aandelen. Met fatsoenlijk beleggen heeft het niks te maken. Zo is op een app als BUX de bedrijfsinformatie bij aandelen lachwekkend. De info van bijvoorbeeld Heineken luidt: “Heerlijk, helder, Heineken en handelen maar. De op een na grootste producent van goudgele rakkers ter wereld. Daar pakken we ‘r eentje op”. Nu is deze nationale trots vrij solide, maar ook de wervende bedrijfsomschrijving bij het aandeel Wirecard wil ik niemand onthouden, want die was helemaal te gek: “Je kunt Wirecard het Duitse antwoord op Adyen noemen. Het biedt namelijk ook betaaldiensten aan bedrijven. Leuk weetje; de eerste klanten van Wirecard waren pornosites. Ondertussen is Wirecard meer mainstream met klanten als Samsung.” Op basis van dit soort achtergrondinfo moeten beleggers dus hun koop of verkoop beslissing maken. Ondertussen is Wirecard allesbehalve mainstream of ze moeten bij BUX failliete, frauduleuze bedrijven mainstream vinden.

Je kunt je natuurlijk afvragen of de gemiddelde particulier zit te wachten op een fundamenteel rapport van ieder bedrijf. En ik kan echt lachen om deze onzin maar het is wel wrang. Want de zwaar gereguleerde, professionele, beleggingsindustrie betaalt zich helemaal scheel aan bijdragen voor toezicht en wordt overspoeld met regelgeving om uiteindelijk beleggers te beschermen. En die bescherming is goed maar het toezicht op al die goedbedoelde financiële regelgeving werkt niet overal zullen we maar zeggen.

Het is op z’n minst opmerkelijk dat er gigantische drempels zijn opgetrokken om beleggers bij banken en beheerders te waarschuwen en te controleren. Dat terwijl iedereen een crypto account kan openen of een app kan downloaden en na het omzeilen van een handjevol vragen z’n hele spaargeld in vijf minuten kan wegblazen.

Consumenten moeten beschermd worden tegen aanbieders die van onwetende particulieren speculanten proberen te maken. De term beleggen zou alleen gevoerd mogen worden door echte beleggers, niet door partijen die spelletjes aanbieden en dat als ‘beleggen’ verkopen. Spelletjes spelen voor geld is helemaal niet erg maar noem het dan ook zo. En laat de term beleggen met rust want het heeft niets met elkaar te maken.

Al in januari 2018, vlak na het klappen van de eerste Bitcoin zeepbel, kopte de AFM in de krant: “beleggen lijkt steeds meer een spelletje”. Eigenlijk zou de toezichthouder naast waarschuwen ook eens moeten toezien op het verschil in speculeren en beleggen. Financiële opvoeding begint met het benoemen van de juiste dingen. De toezichthouder, maar ook de media zouden hier een grote rol in kunnen spelen.

Het zou zo mooi zijn wanneer we niet een generatie gelukszoekers laten opgroeien die beleggen verwart met gokspelletjes. Vroeg of laat raken ze teleurgesteld en roepen ze de rest van hun leven op iedere verjaardag dat beleggen maar niks is.

Stop the game, start met beleggen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 1 februari 2021