Aan de vooravond van een hete zomer

# 72

16 juni 2022

Aan de vooravond van een hete zomer

De zomer moet nog beginnen maar beleggers hebben het in de eerste helft van 2022 al behoorlijk warm gekregen. Gierende inflatie en als reactie daarop snel stijgende rentes en natuurlijk de effecten van de oorlog in Oekraïne werken door in de economische groeivooruitzichten. Rentes hebben pas net de nullijn verlaten of de eerste geluiden over een nieuwe eurocrisis doemen alweer op. Zoals altijd mogen centrale bankiers de door politici gemaakte rommel opruimen…

De beurs overdrijft altijd. Dat deed het in Coronajaar 2020 waarin de snelste daling gevolgd werd door het snelste herstel uit de geschiedenis. De Corona-maatregelen en lockdowns hebben vervolgens in twee jaar tijd alles dat economisch op elkaar was afgestemd door elkaar gegooid en zo hebben politici er een echte crisis van gemaakt. Met schier onuitputtelijke noodpakketten en een gratis-geld creatie werd ook de kiem gelegd voor een overdreven goed 2021 waarin we geen noemenswaardige beurscorrectie hebben gezien. Een oorlog, energie- en voedselcrisis eroverheen en de timing van deze giftige cocktail kon begin dit jaar niet veel slechter.

Rente

Het rentewapen van centrale banken was niet een beetje bot maar volledig afgebroken door het eindeloos stimuleren van de economie en het drukken van de rente. Wat dat betreft is het maar goed dat het antwoord op een dreigend langdurig hoge inflatie het tegenovergestelde is van wat we inmiddels gewend waren. Gedwongen door inflatie moeten centrale bankiers nu in hoog tempo de rente flink verhogen. Let op: lenen gaat weer geld kosten. Maar dat moet ook in een gezonde economische omgeving.

Rigoureus ingrijpen en manipuleren van centrale banken en overheden zorgt dus voor perioden die niet representatief, of op z’n minst overdreven zijn. Het vervelende is dat je nooit weet tot hoever de overdreven hosanna fase doorgaat en een bel op de bodem gaat er ook niet. Er zit voor een belegger dus weinig anders op dan beweging te accepteren in ruil voor een goed gemiddeld rendement door de jaren heen. Om onderweg zoveel mogelijk rust te kunnen ervaren is het tussentijds wel fijn dat we de scherpe kantjes eraf halen door een portefeuille goed samen te stellen.

Beleggen

Beleggen is niets anders dan je euro’s laten meebewegen met de economische groei en ontwikkeling op lange termijn. Daar horen pieken, dalen en inefficiënties bij maar uiteindelijk gaat de weg omhoog. Eeuwige groei is per definitie lastig te verdedigen maar continue ontwikkeling immers niet. Ook in onrustige tijden vooral blijven ademen dus. De grafieken uit het verleden en vooral je beleggingshorizon weer eens uitzoomen van enkele dagen of weken tot meerdere jaren kan helpen om dagelijkse koersbewegingen in perspectief te zien.

Het broeit in de wereld en de zomer zou best eens lang en warm kunnen worden. Heb je behoefte aan een koele blik, wat relativerend inzicht of een degelijke portefeuille die tegen een stootje kan? Laat het ons weten!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 16 juni 2022