(On)zekerheid troef

# 73

6 juli 2022

(On)zekerheid troef

Met onzekerheid moeten we leren leven. Tot op zekere hoogte dan. Want als die onzekerheid gaat over eerste levensbehoeften als voedsel en energie dan kent onze veerkracht zo z’n grenzen.

Protesterende boeren zorgen voor lege schappen in de supermarkt en met stakende Noorse gasexporteurs schiet het met die gaszekerheid in Europa niet op. Onzekerheid voedt sociale onrust en in tijden van oorlog, gierende inflatie en een dreigende recessie komt dat slecht uit. Wanneer onzekerheid te lang duurt wordt het een sluipmoordenaar in een stabiele economie en maatschappij…

Overheid

De overheid heeft een belangrijke rol in het managen van verwachtingen en het scheppen van een stabiel klimaat. Maar in Den Haag is men vooral goed in het creëren van een probleem en het open op tafel gooien daarvan. Vervolgens zorgen richtingloze hints over Groningen, toeslagen en stikstof voor onrust en onzekerheid. Rutte is er meester in. Een tijd lang de hete aardappel doorschuiven en wanneer die bijna kookt maak je een naïeve collega “minister van natuur en stikstof”. Zij wordt vervolgens het gezicht van het stikstof-probleem en is oprecht verbaasd dat er boze boeren op haar erf staan. ‘We moeten dit samen doen’ probeerde ze nog. Maar dat moet je niet zeggen tegen ondernemers die met hun blote handen zelf iets hebben opgebouwd en trots een familiebedrijf willen voortzetten. Voor hen is er geen “we” die samen een door de overheid gecreëerd probleem gaan oplossen.

Sociale onrust komt voort uit onzekerheid. Mensen varen beter op duidelijkheid want dat geeft rust. Zo geldt het ook op de beurs en in de economie: beter een zekere korte periode van ellende dan een sluimerende van dreiging. Duidelijkheid kan pijnlijk zijn maar zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden. De tijd van pleisters plakken en compenseren ligt achter ons.

Houvast

Goed beleggingsadvies is in onzekere tijden nog belangrijker dan in rustige tijden. Wanneer de bomen tot in de hemel groeien kan iedereen beleggen. Kijk maar naar crypto-adepten en finfluencers, ze zijn opvallend rustig dit jaar. Voor iedereen op de beurs, maar zeker voor hen, geldt de aloude beurswijsheid ‘Don’t confuse brains with a bullmarket’.

Een beetje houvast dus. Daar heeft iedereen wel behoefte aan, ook als het om beleggen gaat. En dat is logisch, want beleggen is een vak. Laat je goed adviseren door iemand die een beetje rust brengt en het papieren tussentijdse verlies in mindere tijden binnen de perken houdt. Dat laatste kun je doen door aandelen te kiezen met een lage beweeglijkheid. Inflatie het hoofd bieden doe je door de juiste factoren te kiezen zoals hoge kwaliteit. En wanneer je vervolgens obligaties mijdt heb je geen last van stijgende rentes. Er zijn alternatieven voorhanden die ongeacht de richting van de beurs en de rente rendement kunnen maken. Wanneer je die goed combineert dan ben je klaar voor de zomer en staat je portefeuille in de startblokken voor de volgende opgaande beweging.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 6 juli 2022