Beleggers worden beloond

# 94

20 februari 2024

Beleggers worden beloond

Financiële markten en beleggen

Sinds enkele maanden weten beleggers weer waarom ze beleggen. Sinds oktober heeft de lange zijwaartse beweging op de beurs plaatsgemaakt voor klimmende koersen. Voor aandelenbeleggers voelt het een beetje als een beloning voor het wachten. Enkele voorwaarden voor stijgende waarderingen zijn inflatiecijfers precies hoog genoeg om de rente met rust te laten. Een rentestand niet te hoog voor bedrijven om te kunnen herfinancieren, maar hoog genoeg voor beleggers om winstgevend obligaties te kopen. En een groeiende economie zonder dat sprake is van oververhitting. We zien precies de juiste combinatie van factoren. Geen wonder dat het wachten wordt beloond…

Risico en rendement

Zoals iedere ondernemer en bijna iedere belegger weet: risico en rendement gaan hand in hand. Voor het beheerst nemen van risico word je uiteindelijk beloond. Dat risico wat anders is dan beweeglijkheid wordt nog wel eens vergeten. Het feit dat beurskoersen een tijdje nauwelijks bewegen of zelfs teruglopen is geen risico, maar een simpel gevolg van het feit dat bedrijven niet iedere dag hetzelfde waard zijn. Beweeglijkheid is echter geen risico, maar een gegeven waarmee je rekening kunt houden door beleggingen te kiezen die bij je passen.

Het échte risico van geld en de enige tegenhanger van rendement die je op lange termijn de baas moet zien te blijven is permanent vermogensverlies door inflatie. Tussentijdse koersschommelingen zijn geen probleem, maar vermogensverlies wel. Wanneer je structureel belasting en inflatie verslaat en dat doet door middel van een goede spreiding kun je specifiek risico elimineren en de beweeglijkheid en ontwikkeling van de markt gebruiken om rendement te maken. Een rendement dat hoog genoeg is om inflatie voor te blijven en te compenseren voor het gelopen risico.

Liquiditeit

Beweeglijkheid is vooral een gevolg van liquiditeit. Het feit dat je op de beurs continue een waardering hebt die is afgestemd op alle op dat moment bekende informatie. De mate van liquiditeit van een belegging bepaalt deels de mate waarin waardeveranderingen worden ervaren. Beleggingen in vastgoed en private investeringen zijn minder goed verhandelbaar en bewegen daardoor ogenschijnlijk minder dan een beleggingsportefeuille met beursgenoteerde bedrijven. Ogenschijnlijk, want dat er geen koers is, wil nog niet zeggen dat de waardering niet continue aan verandering onderhevig is. Er staat alleen niet iedere dag een bord in de tuin.

Vooruitzichten

Wordt de beloning op de beurs de komende tijd nog groter? De onderliggende factoren zijn positief, maar geen rendement zonder beweeglijkheid. Beleggen is niet veel anders dan uitgestelde consumptie. Tot die tijd probeer je de reële waarde van je vermogen te behouden of te vergroten. In welke mate je intussen beweeglijkheid accepteert of liquiditeit incalculeert is voor iedere belegger anders. De markten rekenen voorlopig op een voortzetting van groei, een te behappen inflatie en daarbij behorende rentes. Dat is een prima combinatie om van je beloning in rendement te genieten. Of je nu in aandelen, obligaties, private deelnemingen of vastgoed belegt; de spelregels zijn anders maar de tijd is hetzelfde. En de tijd zal toch een deel van het werk moeten doen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 20 februari 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op de nieuwsbrief en lees meer over de invulling van portefeuilles.