Een lange, hete zomer…

15

20 Augustus 2018

Voor het weer had je niet weg hoeven gaan deze zomer. Al sinds eind april is het klimaat zeer aangenaam voor zonaanbidders. Ook van de aandelenbeurs had je niet hoeven vluchten, de tegeltjeswijsheid “Sell in may and go away. But remember to come back in september” gaat dit jaar niet op. Onrust, handelsoorlog en importheffingen ten spijt.

Maar de hete zomer is nog niet helemaal ten einde. De huidige vrije val van de Turkse lira en het afkoelen van de oververhitte Turkse economie lijkt vooral een binnenlandse aangelegenheid, Turkije is immers goed voor minder dan 1% van de wereldeconomie. Maar omdat opkomende economieën toch al bezig waren aan een moeilijk jaar, kan de Turkse crisis best een schepje te veel worden.

De handelsoorlog tussen de VS en China en inmiddels dus ook andere landen zorgt voor hogere importtarieven, iets dat de wereldhandel niet ten goede komt. Ook de sterker geworden dollar en hogere rente in USD is voor opkomende economieën vervelend omdat deze veelal in dollars gefinancierd zijn.

Sparen kost al jaren geld en dus is iedereen met wat vermogen aangewezen op beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Maar dat is niet meer zo makkelijk, markten zijn inmiddels vrij duur geworden. Zeker in turbulente tijden heb je dan als belegger een kompas nodig. Iemand die weet hoe de hazen lopen en je ook in hete tijden naar een goed rendement loodst. Met een jaarrendement van 4,24% tot en met de maand juli op onze aandelenportefeuille en een rendement van 2,53% in een neutraal profiel blijven we menig bank en beheerder voor. Zeker na kosten, die bij HIP Capital een stuk lager liggen dan elders.

Het broeit in de wereld en de lange, hete zomer is nog niet ten einde. Heb je behoefte aan een koele blik, een eerlijk advies en een degelijke portefeuille denk dan eens aan ons…

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 20 augustus 2018