Big in Japan

16

21 September 2018

Deze week bereikte de Japanse beurs het hoogste punt in acht maanden. Dat komt niet alleen door recordstanden elders in de wereld en het wat naar de achtergrond verdwijnen van de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook de Japanse inflatie was in augustus dusdanig laag dat de Bank of Japan en premier Shinzo Abe alle ruimte blijven houden om de economie met ruim monetair beleid te stimuleren.

Premier Abe is er met zijn beleid de laatste jaren in geslaagd om de Japanse economie flink uit het slop te trekken. Natuurlijk is er ook kritiek op het ruime economische beleid dat de regering Abe voert maar effectief is het zeker. Afgelopen week heeft Abe de leiderschapsverkiezing gewonnen en hij is daarmee op weg om de langstzittende premier van Japan te worden. Zijn populariteit is onder meer te danken aan het succesvolle beleid waarmee hij na 25 jaar stagnatie eindelijk weer groei in Japan heeft gecreëerd.

Voorlopig is Shinzo Abe dus nog wel even big in Japan en houden wij een stevige positie in Japanse aandelen. Japanse bedrijven profiteren meer dan gemiddeld van de wereldwijde economische groei door een sterke exportpositie die door het beleid van Abe en een aantrekkelijke yen al veel langer bestaat maar in de afgelopen maand extra zichtbaar werd.

Je moet op de Japanse beurs soms wat meer volatiliteit dan gemiddeld accepteren maar alternatieve energie, robotica en de grote veranderingen die al gaande zijn in de auto industrie bieden Japanse bedrijven enorme kansen. Zeker geholpen door een aantrekkelijk gewaardeerde yen en een lage binnenlandse rente zijn de waarderingen van Japanse bedrijven de moeite waard.

Met een jaarrendement van 3,09% tot en met de maand augustus op onze neutrale modelportefeuille en een rendement van 5,57% op onze aandelenportefeuille waren we al heel blij en daar zit de wereldwijde en dus vooral Japanse versnelling van september nog niet eens in. Zo zie je maar dat je met een zeer acceptabel risico, goede spreiding en actief beleggingsbeleid een heel eind kan komen. Tel daar een persoonlijke benadering bij op en haal daar de scherpste tarifering van Nederland vanaf en het wordt duidelijk waarom steeds meer vermogenden ons bellen voor advies.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 21 september 2018