De Bitcoin illusie
6
Auteur: Dick Hubertus
December 2017
In 2008/2009 toen Bitcoin ontstond, zaten we midden in de kredietcrisis en overal ter wereld vielen banken om. Het ter discussie stellen van ons geldsysteem was populair. Niet geremd door kennis van zaken riepen mensen dat we terug moesten naar de goudstandaard, dat de dollar zou “vallen” en de euro zou ophouden te bestaan. In die tijd ontstonden er allerlei initiatieven om het uit het niets gecreëerde geld zoals we dat kennen te vervangen door systemen die enige schaarste in zich hebben, zoals goud of digitale munten zoals Bitcoin. *
Wanneer je geld in 1 woord zou moeten definiëren is “vertrouwen” de minst slechte definitie. Het vertrouwen dat je met een intrinsiek waardeloos stukje papier of cijfertje op een scherm vandaag, morgen of volgend jaar iets van waarde kunt kopen. Héél kort samengevat werkt ons geldsysteem omdat het goed gereguleerd wordt en iedereen gedwongen wordt zich eraan te conformeren. Je moet geld kunnen gebruiken als ruilmiddel, spaarmiddel en rekenmiddel. En dat kan allemaal met bijvoorbeeld euro’s of dollars maar niet met surrogaatgeld als Bitcoin.
Intussen gaat de koers van Bitcoin wel door het dak en zelfs serieuze beleggers stellen ons de vraag of ze in Bitcoin moeten stappen…
Bitcoin-believers stellen onder meer dat Bitcoin waarde heeft omdat het niet kan worden bijgedrukt. Maar juist het gegeven dat Bitcoin schaars is, maakt het ongeschikt als geld. Doordat de hoeveelheid niet kan meegroeien of krimpen zal de waarde altijd een speelbal zijn van vraag en aanbod en dus alle kanten opvliegen. En daarmee is Bitcoin ongeschikt voor de drie functies van geld; ruilen, sparen en rekenen. Hoe kun je iets als ruilmiddel accepteren als het over 5 minuten minder waard kan zijn? Waarom zou je iets sparen waarvan je niet de garantie hebt dat je er later nog wat mee kunt? En hoe kun je rekenen met een eenheid waarvan niemand het eens is hoe groot die is?
Don’t confuse Bitcoin with blockchain.
Wij adviseren geen Bitcoin omdat het niet is wat het lijkt. Je moet de “munt” en de technologie loskoppelen om te kunnen beoordelen wat er gaande is. Want door de illusie van geld te koppelen aan een stukje software krijg je een vertroebeld beeld.
De bedenker van Bitcoin heeft handig de illusie van geld verbonden aan zijn eigenlijke mooie digitale uitvinding, namelijk blockchain. Maar de bedenker van Bitcoin heeft hooguit goede software geschreven. Wij zijn geen software experts maar de kenners zijn het erover eens dat blockchain zeer nuttig en breed toepasbaar is. Daar geloven wij ook in en daar zouden we best in kunnen beleggen. Maar dat is iets anders dan geld, daar hebben we meer verstand van en Bitcoin is geen geld. Bitcoin is een piramidespel in handen van de bedenker en een paar early adopters die ergens op de wereld hele grote stapels geld zitten te tellen. Dollars wel te verstaan…
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 10 december 2017
* Het is trouwens een wijdverbreid misverstand dat geld uit het niets gecreëerd wordt. Geld ontstaat door wederzijdse schuldaanvaarding, niet door de ongelimiteerde geldpers van een bank zoals vaak wordt aangenomen. Voor wie wil weten hoe geld echt werkt en hoe het gecreëerd wordt is het boek “Geld speelt (g)een rol” van Wim Boonstra een aanrader.