Meerwaarde leveren.

5

Auteur: Dick Hubertus

December 2017

Succesvol beleggen doe je niet door hetzelfde te doen als de buurman. Wanneer je klanten laat betalen voor beleggingsadvies of vermogensbeheer moet je meerwaarde leveren. Méér waarde leveren, betekent letterlijk meer rendement.

Het rendement op een gemiddeld wereldwijd gespreid aandelenmandje is dit jaar een krappe 7%. Op zich prima. Maar blind de markt volgen kan iedereen. Daar hoef je geen adviseur voor te raadplegen of een beheerder voor te betalen. Je koopt een tracker, volgt de MSCI world index en je hebt een marktconform rendement.

Wij doen het anders. Bij ons geen portefeuille met voor de helft dure Amerikaanse aandelen met een tegenvallend rendement door de dalende dollar. Wij zetten extra in op opkomende economieën met bedrijven waarvan de aandelenkoersen nog niet zo hoog zijn en die juist profiteren van een dalende dollar. Bij ons geen obligaties die nauwelijks wat opleveren en die “voor de veiligheid” in de portefeuille zitten. Als het om veiligheid gaat houden we liever cash aan. Want “veilige” obligaties zonder rendement hebben geen enkele buffer om het renterisico op te vangen. Wij kiezen voor alternatieve strategieën.

En wat dat oplevert? 13% rendement op onze aandelenportefeuille en 3,5% op onze obligatieportefeuille. En nemen jullie dan meer risico? Nee hoor, maar we durven keuzes te maken en doen waar we in geloven. Een combinatie van beide strategieën in onze neutrale portefeuille is goed voor 9% rendement dit jaar. Meer rendement tegen hetzelfde risico. Dat is meerwaarde leveren. Daar betalen klanten ons voor.

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 4 december 2017