Beurs update: januari 2024
# 93
18 januari 2024
Beurs update: januari 2024
Vooruitlopen
Na een prachtig laatste kwartaal van het jaar waarin een groot deel van het rendement voor 2023 werd genoteerd, begint 2024 minder spectaculair. Dat is helemaal niet erg want optimisme moet niet doorslaan in euforie, die modus is niet houdbaar. En al helemaal niet wanneer de markten vooruitlopen op een rentedaling en daarop hun prijzen bepalen. Een pas op de plaats geeft beleggers de tijd en de rust om bestaande posities te heroverwegen en de strategie voor het komend jaar te bepalen.
Klimaat
Het laatste kwartaal van 2023 betekende niet alleen records op de beurs, maar ook in de weerstations. Het was nog nooit zo warm in oktober. November en december waren niet eerder zo nat. Op de financiële markten gaat het vaak over de waan van de dag, soms over de ontwikkelingen op middellange termijn en helaas veel te weinig over trends op de lange termijn. Niet alleen rentebewegingen en aanstaande verkiezingen bepalen de invulling van portefeuilles en het rendement. Het potentiële rendement op lange termijn wordt ingegeven door een ander thema: klimaatverandering.
Bedrijven en overheden die écht bijdragen aan de energietransitie worden steeds bepalender in beleggingsportefeuilles. De tijd van groen doen voor de bühne is voorbij. Het besef dat klimaatverandering onomkeerbaar is, daalt langzaam in bij beleidsmakers en bestuurders. Een overheid die inziet dat ontbossing meer schade aan het ecosysteem toebrengt dan vieze lucht afvangen kan voorkomen, zal uiteindelijk goedkoper lenen. Een bedrijf dat niet pas in actie komt wanneer de regels dat voorschrijven, maar verder kijkt dan één generatie is de winnaar van morgen. Leiden in plaats van volgen dus. Dat ga je terugzien in indices en beleggingsfondsen en zo dwingen beleggers collectief duurzaam beleggen af.
Midden-Oosten
De oorlog in Israël is inmiddels een bron van veel meer onrust in het Midden-Oosten. Deze oorlog is niet iets van weken of maanden, dat was meteen in oktober al duidelijk. Dat olielanden uit de regio direct of indirect meegesleept zouden worden in een conflict is logisch, maar dat ook de toelevering van goederen vanuit Azië naar Europa een forse dreun krijgt, heeft minstens zoveel impact. We zien nu een Midden-Oosten crisis met de Rode Zee als blokkerend middelpunt. De vertraging en de extra kosten die het niet kunnen varen door het Suezkanaal met zich meebrengen, zorgen voor een daling in economische groei en hebben een stuwend effect op inflatie.
En zo is de cirkel weer rond. De markten rekenden het afgelopen kwartaal op centrale banken, want de inflatie leek onder controle. Beleggers waren er snel bij om de daaropvolgende rentedalingen vast in de koersen te vertalen en hebben het jaarrendement voor 2023 in de boeken. Wanneer je uitzoomt is dat een hele logische reactie want een beetje vooruitlopen op de feiten is beleggers eigen. Daar ben je belegger voor. Maar een goede belegger moet ook even stil kunnen staan. Dan zie je waar het rendement vandaan komt en kun je opnieuw positie bepalen.
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 18 januari 2024
Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op de nieuwsbrief en lees meer over de invulling van portefeuilles.