Beurs update: Een mooi eind van 2023!

# 92

18 december 2023

Beurs update: een mooi eind van 2023!

Op de beurs krijg je meestal gelijk om de verkeerde reden. Toch presenteren analisten en banken rond de kerst altijd een visie waarbij ze vooruitkijken op het jaar dat komen gaat. Hét thema van 2023 zou de rente worden, daar waren economen het wel over eens. Wat doen centrale banken? Houden ze de rente langer hoog? Eerder weer naar beneden? Wanneer? En tot hoever dan? Het speculeren en reageren op renteveranderingen is de belangrijkste bezigheid geworden van beleggers.

Maar de markt exact timen kan niet en daarom moet je altijd in de markt zijn om rendement te maken. Je weet vooraf niet precies wanneer je beloond wordt en waar het rendement zit, soms maken een paar weken het hele jaar goed. 2023 is zo’n jaar. Tien maanden lang lijkt het allemaal niet op te schieten en opeens is daar je rendement!

Ingegeven door de aanstaande draai in het rentebeleid van centrale banken nemen beleggers vast een voorschot. Lagere inflatie en dalende rentes zijn de belangrijkste ingrediënten voor de huidige rally op de beurs.

Terugblik

In het eerste kwartaal zagen we tekenen van herstel na het slechte beleggingsjaar 2022. Toch waren er ook nog steeds zorgen voor oplopende rentes en tegenvallende economische ontwikkeling gedurende het jaar. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de thema’s energie en inflatie bepalend geweest en eigenlijk zijn ze dat nog steeds.

Ook kwam er in het begin van het jaar een kleine ‘bankencrisis’ voorbij waarbij de oplopende rentes zich hebben laten voelen in de risico-posities binnen deze sector. Met de financiële crisis van 2008/2009 nog in het achterhoofd zagen we een snelle, maar kortstondige verkoopgolf op de financiële markten. Vertrouwen in een goede spreiding en het dempende effect van alternatieve beleggingen hebben onze portefeuilles goed overeind gehouden. Inmiddels liep de rente op de geld- en kapitaalmarkten behoorlijk op. Dit vormde een nieuwe uitdaging voor beleggers.

Ondanks deze uitdagingen kwam er veel aandacht voor een relatief nieuw fenomeen op de financiële markten: AI, voluit Artificial Intelligence. AI bestond natuurlijk al, maar nu werd er ook op de financiële markten steeds meer over gesproken én naar gehandeld. Tegelijkertijd leken oude tijden op de Tech markten te herleven. De Nasdaq en andere Tech beurzen lieten een enorme stijging zien en hiermee worden ze wederom de winnaars van 2023.

In het derde kwartaal van dit jaar waren markten wispelturig. Er heerste angst voor centrale banken die de beleidsrentes blijven verhogen om de inflatie te beteugelen. Daarmee kunnen ze het economisch perspectief flink de kop indrukken. Geopolitieke spanningen, met als dieptepunt de aanslagen van Hamas in Israël. De reactie van Israël hierop heeft een nieuwe oorlog ontketend en het menselijke drama dat zich nu voltrekt onder de onschuldige bevolking zal ons nog jarenlang op het netvlies blijven staan

Op naar 2024!

Inmiddels is het niet meer de vraag óf de inflatie daalt, maar tot hoever. Het antwoord op inflatieverwachtingen is een passende rentestand en daarmee wordt deels het perspectief voor de verschillende asset-categorieën in een beleggingsportefeuille bepaald.

Hogere renteniveaus in de afgelopen twee jaar hebben de economische groei enigszins beperkt, maar niet tot stilstand gebracht. Centrale banken lijken zich te realiseren dat ze op een smal koord balanceren en voorzichtig wordt er gespeculeerd over renteverlagingen in 2024. Dit is voor beleggers een koopsignaal en zo zijn indices aan het eind van 2023 weer op weg naar de hoogste niveaus ooit.

Omdat daar vroeg of laat hoogtevrees-reacties mee gepaard gaan is het goed om even stil te staan bij de reden waarom er van tijd tot tijd recordniveaus te melden zijn. De index is een afspiegeling van de wereldeconomie en deze groeit wellicht niet altijd, maar ontwikkelt zich wel altijd. Continue ontwikkeling zorgt voor collectieve groei en dat zie je terug in de grafieken.

Samengevat was 2023 een goed beleggingsjaar met uitdagingen en uiteindelijk mooie rendementen. Beleggen gaat om de tijd in de markt en wie de tijd genomen heeft, is dit jaar weer beloond. Omdat beleggers vooruit proberen te kijken in de tijd en altijd nóg sneller willen reageren ligt de kern van het advies voor 2024 in het verloop van afgelopen jaar. De tijd gaat al snel genoeg, dus laat die dan ook het werk doen. Verbaas je niet over absolute getallen want deze lopen door exponentiële groei altijd op. Kijk naar relatieve verschillen en pas daar je beleggingsportefeuille op aan. Zo kan ook 2024 weer een mooi beleggingsjaar worden!

 

Door: Dick Hubertus & Bas Nauta, HIP Capital, 18 december 2023