# 67
23 februari 2022
Poet-in je portefeuille?!
Echt saai op de beurs wordt het maar zelden. Komend weekend gaan we voor het eerst sinds lange tijd geheel mondkap-vrij door het leven. En toch is het niet carnaval, maar Poetin die het nieuws beheerst. Rusland betreedt brutaal Oekraïne en de oorlog is een feit. De NAVO reageert met sancties. Maar hoe moet je als belegger reageren?
Beursreactie op geopolitieke kwesties
Wie kijkt naar reacties op de beurs na eerdere geopolitieke schokken ziet dat deze heftig kunnen zijn maar ook relatief snel herstellen. Neem Brexit, Syrië, de oorlog in Irak en zelfs 9/11. De daaraan gekoppelde onrust en onzekerheid op de beurs wordt snel verdisconteerd en beleggers kijken weer verder naar waar het op lange termijn om gaat: de waardering van bedrijven en de economische groei, geholpen door liquiditeit.
Vandaag is het, gezien de positie van Rusland in de energiemarkt, logisch dat er wel eens wordt teruggedacht aan de oliecrisis begin jaren ’70 waarin aandelen grote verliezen maakten. Moeten we ook bang zijn voor een dergelijk scenario in de Oekraïne-crisis?
In het historisch licht en de drang naar houvast is 9/11 een heel goed voorbeeld. 2001 is bij beleggers het geheugen in gegaan als een dramatisch beursjaar en de aanslagen in New York vergeet niemand. Maar wat wel gemakkelijk vergeten wordt is dat niet de aanslag in september de reden was van dat slechte beursjaar, maar het leeglopen van de IT-bubbel, de snelle afkoeling van de mondiale economie en de draai van economische groei in een recessie. Dat proces was gedurende 2001 allang gaande en voordat de Twin Towers neer gingen stond de beurs al ruim 20% lager. De extra beursklap in september was natuurlijk wereldnieuws, maar die werd binnen een maand weer ingelopen.
Na het snelle Corona-herstel van 2020 en een 2021 met uitbundige rendementen moest er begin dit jaar ook wat lucht uit de koersen van vooral technologiebedrijven. Onder aanvoering van een stijgende rente, hoge inflatie en dito energieprijzen zagen we een draai van groei naar waarde. Samen met de economische groei en het beleid van centrale banken zijn dát anno nu de fundamentele drijvers op de beurs, niet geopolitieke gebeurtenissen.
Wat moet je doen?
Je moet vooral goed kijken of beursbewegingen sentiment gedreven zijn of dat er fundamenteel dingen veranderen. Putopties kopen, schuilen in goud of crypto, snel verkopen en wachten op betere tijden, ik ken alle clichés. Ze werken niet op lange termijn.
Bescherming kopen kost geld en in en uit de markt stappen is kansloos. Consequent goed timen is onmogelijk en heeft met beleggen niet zoveel te maken. Beleggen is zoals soms wordt aangenomen niet vooruitzien want een glazen bol hebben wij ook niet. Beleggen is wel vooruitdenken. Het begint ermee dat je je portefeuille dusdanig moet inrichten dat je bent voorbereid op een tussentijdse daling. Dit kan op meerdere manieren. Fondsen opnemen met een lagere beweeglijkheid of stabiele waarde aandelen en sturen op dividend bijvoorbeeld. De huidige situatie vangen we ook voor een belangrijk deel op met posities in alternatives. Die hadden we de hele aandelenrally al in portefeuille, doen geen pijn als de trein blijft rijden maar zijn goud waard wanneer het spannend wordt zoals nu. En wanneer je een beleggingsportefeuille aanhoudt of opbouwt zorg er dan voor dat je kunt bijkopen als er korting gegeven wordt op de beurs. Een buffer in cash of risicomijdende beleggingen is een must.
De markt zal nog wel even volatiel blijven zoals dat in jargon zo mooi heet. Het maakt voor ons niet zoveel uit, we beleggen voor de langere termijn. Met onze aanpak blijven de tikken naar beneden beperkt, kun je eventueel profiteren van een tussentijdse daling op de beurs en doe je goed mee wanneer de koersen weer verder stijgen. En zo zijn onverwachte geopolitieke spanningen en vervelende dalingen niets meer dan tussentijdse kansen om een beleggingsportefeuille bij te sturen en te zorgen voor een goed resultaat op de lange termijn.
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 23 februari 2022