# 65

24 januari 2022

De 5 belangrijkste punten bij een beurscorrectie

2021 was een mooi jaar voor aandelen. Misschien wel iets té mooi. Het was in ieder geval geen representatief jaar, want we hebben een jaargang gehad waarin de aandelenbeurzen alleen maar omhooggegaan zijn. Geen enkele noemenswaardige correctie tussentijds. Dat is wel leuk, maar niet normaal.

Bewegende rentes, inflatie en voor de verandering weer eens niet corona-gerelateerde onrust in de wereld; aan het begin van 2022 lijken we wat meer terug te keren naar ‘normaal’. Daar horen ook tussentijdse beursdalingen bij. Correcties noemen we dat. Een normale correctie op de beurs is een tussentijdse daling tot een procent of 10 om de lange opgaande lijn te breken en even gas terug te nemen. Dit komt vaak meerdere keren per jaar voor. De koersen van beursgenoteerde bedrijven representeren immers op lange termijn de waarde van die bedrijven, maar op korte termijn zeggen de koersen niet zoveel en slaan ze vaak door naar boven of naar beneden. 

Je zou het bijna vergeten maar correcties zijn juist gezond, een moment van bezinning en voer voor verlenging van de opgaande trend op lange termijn. Omdat het al even geleden is dat we dit zagen, hierbij de 5 belangrijkste punten bij een correctie.

De 5 belangrijkste punten bij een beurscorrectie 

1. Besef dat je portefeuille zodanig is ingericht dat deze is voorbereid op een tussentijdse daling. Door fondsen met lagere beweeglijkheid op te nemen of fondsen die juist tegenwicht bieden bij correcties zorgen we er al voor dat dalingen gedempt worden. 

2. Denk aan de langere termijn. Je belegt voor jaren, niet voor een paar dagen. Wanneer koersen tussentijds dalen en papieren winst ‘verdampt’ hebben beleggers de neiging te vergeten dat die koersen ook weer stijgen. Als je belegt, laat je je geld meedoen en meebewegen met de economie. Dat is per definitie een lange termijn aangelegenheid.

3. Timing is een misverstand. Je kunt correcties niet timen en je kunt onmogelijk goed in- en uitstappen want daar heb je een glazen bol voor nodig. Niemand weet of koersen op korte termijn met 3,5 of 10 procent dalen. Niemand weet wanneer de draai komt. Je moet 2x perfect timen om er wat aan te hebben. Als je een procent te vroeg of te laat in- of uitstapt mis je de beste beursdagen die juist zo nodig zijn bij het realiseren van een gemiddeld goed jaarrendement. Het gaat bij beleggen dus om de tijd ín de markt, niet om het timen ván de markt. Bijsturen voor de lange termijn bepaalt het succes, dus maak van beleggen geen casino. Wanneer in- en uitstappen een goede strategie zou zijn dan deden we dat wel. 

4. Kijk niet dagelijks naar de koersen. Dat geeft alleen maar onrust en de valse gedachten dat je wat moet doen. Dagelijkse koersbewegingen zeggen alleen wat over sentiment, niet over waardering op lange termijn. Vergeet de waan van de dag. 

5. Golfbewegingen zijn inherent aan gezonde ontwikkeling, ook op de beurs. Als je vertrouwen hebt in de ontwikkeling van mens en economie op lange termijn kun je je emotie uitschakelen. Dan keert de ratio terug en kun je het besef laten doordringen dat de factoren rust en tijd het allerbelangrijkste zijn bij beleggen. 

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 24 januari 2022