De beste wensen!

# 64

13 januari 2022

De beste wensen!

De oliebollen en de champagne op het mooie rendement van 2021 nog nauwelijks verwerkt, waren de eerste dagen van dit jaar voor de beurs een valse start. Maar zoals in het afgelopen jaar lijkt er ook nu nauwelijks ruimte voor een correctie van enige omvang.

De start van een nieuw jaar is dan ook vooral iets mentaals. Rendementen worden immers per jaar afgetikt en vergeleken. Op jaarbasis bepalen we of de afgelopen beleggingsperiode goed was of niet. Maar fundamenteel is er in een paar weken natuurlijk weinig veranderd. Inflatie was er al, Big Tech draagt de beurs, de rente is negatief en de beurs overdrijft altijd…

Voorspellingen

Analisten, banken en fondsmanagers vallen iedere start van een nieuw jaar over elkaar heen om hun voorspellingen te doen. Er worden volop kansen genoemd en de meest voor de hand liggende risico’s worden in kaart gebracht. De gemene deler van alle voorspellingen; meestal komen ze niet uit. Want wanneer iedereen dezelfde kansen ziet, zijn deze snel weg en risico’s die je duidelijk ziet aankomen zijn geen risico’s, maar worden eerder kansen. Risico’s zijn niet te voorspellen.

In dat licht is het leuk om even 2 jaar terug te kijken. Het World Economic Forum vraagt jaarlijks leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties om de meest prominente economische risico’s voor het komend jaar te noemen. Dit waren volgens hen de top 5 risico’s voorafgaand aan 2020: handelsconflicten, polarisatie, opwarming van de aarde, het kapotgaan van natuurlijke ecosystemen en cyberattacks. Allemaal grote thema’s maar hét risicoverhaal van de afgelopen 2 jaar, een pandemie, werd niet genoemd. Uiteraard werd dé gamechanger van 2020 en daarna niet voorspeld, want echte risico’s komen als verrassing en zetten de markt in beweging.

Ontgroening van nieuwe beleggers

De top 5 uit 2020 leverde vooral blijvende thema’s op waarmee we de komende jaren, decennia zelfs, rekening mee moeten houden. Niet iets specifieks voor het komend jaar. Wat wel specifiek wordt het komend jaar is een grote groep ‘nieuwe beleggers’ die ontgroent gaan worden. 2020 en 2021 waren de jaren dat er voor het eerst in de geschiedenis betaald moest worden over spaargeld. Het was voor veel vermogenden het laatste zetje om hun geld niet langer met een gegarandeerd verlies bij een bank te stallen maar om te gaan beleggen. Heel verstandig, maar rendement gaat niet zonder beweging. En rendement heeft deze groep al wel ervaren, maar beweging nog niet. Sinds eind maart 2020, vlak na de uitbraak van Corona, hebben we immers flink ondersteunde markten gezien met een schier onophoudelijke lijn omhoog. Wat dat betreft zijn nieuwe beleggers verwend, maar nog niet volwassen.

Ervaring en persoonlijk advies

Als we dan toch 1 voorspelling moeten doen voor het komend jaar is het deze. Een groter wordende groep vermogenden gaat houvast en vertrouwen zoeken bij ervaren beleggers. De zoektocht naar verantwoord rendement is voor velen pas net gestart. Omdat het bij beleggen om vertrouwen en ervaring draait zal persoonlijk beleggingsadvies de rots in de branding blijken. Geen finance-influencers of crypto-charlatans, maar gedegen beleggingsadvies. Het ingrijpen van overheden en centrale banken heeft gezorgd voor een periode die niet representatief is, heel 2021 hebben we geen correctie gezien. Maar don’t confuse brains with a bull market, want de beweging komt terug.

De beste wensen!

Je moet je euro’s niet laten doodbloeden op de bank maar laten meebewegen met de economische ontwikkeling op lange termijn, zo veel is duidelijk. En als dat pad omhoog in 2022 toch iets hobbeliger blijkt dan dat we de afgelopen periode gezien hebben? Niet schrikken, het hoort erbij. De exacte aanleiding voor beursbewegingen weet niemand nog, maar rendement komt niet vanzelf en dat maakt beleggen juist tot een leuke en interessante uitdaging. Aan ons de schone taak om een groeiende groep vermogenden te begeleiden op weg naar een degelijk rendement in een mooi beleggingsjaar!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 13 januari 2022