Beursupdate oktober 2020

Op ‘herfst’ valt niet te rijmen…

# 46

Oktober 2020

Beursupdate oktober 2020

Op ‘herfst’ valt niet te rijmen…

Op het woordje herfst valt niet te rijmen. En voor veel beleggers vallen de hoge beurskoersen ook niet te rijmen met wat ze om hen heen zien. De toeristenindustrie, de horeca, fysieke winkels en vastgoed. Hele bedrijfstakken staan ogenschijnlijk op omvallen. Het verschil in het vertrouwen in de economie en de stand op de beurs is groot.

De straat versus de beurs

De overgang van een rustige beurs in de zomer naar een meer onstuimige in de herfst werd gedurende september met één tik duidelijk. De S&P500 daalde tussentijds scherp met 10% en de hard opgelopen technologieaandelen corrigeerden. Maar de stijgende lijn is alweer hervat en de beursagenda voor oktober staat vol bedrijfscijfers en thema’s die het sentiment gaan bepalen.

Hoe kan het nou dat we midden in zo’n grote klap toch zo’n goede beurs hebben vragen mensen zich dagelijks af. Al eerder gaven we aan dat de brede steun op de financiële markten wordt gelegd door stimuleringsprogramma’s van overheden en centrale banken. Dankzij miljarden aan coronadollars en euro’s om de economie te ondersteunen is die gegarandeerd. Daarnaast kent deze pandemie ook winnaars. Bedrijven die steeds zwaarder wegen in de index waarin iedereen belegt. De grote technologiebedrijven worden in dat licht altijd terecht genoemd, maar ook cyclische bedrijven en basismaterialen zijn alvast aan een enorme opmars begonnen. Op de beurs kijkt men altijd vooruit, ook in coronatijd. En het is niet alleen corona dat aan een tweede golf is begonnen. We staan aan de vooravond van nog veel meer liquiditeit en financiële ondersteuning door overheden en centrale banken.

Tweede besmettingsgolf en Amerikaanse verkiezingen

Of het nu door meer testen komt of door de gure herfstwind, het beruchte griepseizoen is geopend. Inmiddels zitten we middenin de tweede COVID-19 golf. De golf waarop niemand hoopte, maar waarvan iedereen wist dat ie kwam. En met dit thema weet ook Donald Trump wel raad. Drie weken voor de verkiezingen doet hij er alles aan om het debat te vermijden en gaat de trukendoos helemaal open. Claimen dat je niet alleen Amerika, de halve wereld en zelfs corona de baas bent is in zijn geval kansrijker dan een discussie op inhoud. Het eerste debat tussen Trump en Biden ontaarde in een gênante scheldpartij op niveau schoolplein en het tweede debat werd afgelast. De democraten krijgen nog maar 1 directe kans in een debat vlak voor de verkiezingen. Maar als dat niet genoeg blijkt te zijn kunnen ze de schuld in ieder geval niet bij Trump zoeken. Want wanneer je het antwoord op de grootste politieke ramp uit de Amerikaanse geschiedenis zoekt bij een oude man zonder duidelijk verhaal geeft dat te denken. Gelukkig voor de beurs zijn er bij allebei plussen en minnen en blijkt uit de historie dat het per saldo weinig uitmaakt of dat er een democraat of republikein in het Witte Huis zit.

Gevaar voor de beurs?

Het is voor dit moment nog even een dankbare inzet in de verkiezingsstrijd maar het tweede steunpakket in de VS ligt al klaar. Ook in de rest van de wereld is de bereidheid groot. Voorlopig lijkt deze herfst dan ook geen eindfase, maar eerder het begin van meer liquiditeit en herstel.

En dan die eeuwige tweestrijd; is dit een gevaar of een kans? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Want verkiezingen, corona, een naderende brexit, hoe meer naderend onheil hoe beter. Het maakt beleggers namelijk voorzichtig en dan komt er meer ruimte voor positieve verrassingen. “Climbing the wall of worry” is een gevleugeld gezegde op de beurs dat altijd geldt. Zolang we ons druk maken over risico’s en genoeg thema’s kunnen noemen die de economie in de weg staan, klimmen we gestaag verder met een rugzak vol potentiële problemen. Pas wanneer er ogenschijnlijk geen wolkje aan de lucht is en alle signalen op groen staan moet je doorgaans in termen van gevaar gaan denken.

 

Door: HIP Capital, 12 oktober 2020