Wat een jaar!

# 111

20 december 2024

Wat een jaar!

Wat een beleggingsjaar is 2024 geworden! Met nog maar een aantal handelsdagen te gaan, kunnen we gerust concluderen dat afgelopen jaar heel goed is geweest voor de beurs en onze beleggingsportefeuilles. In alle profielen zijn onze rendementen ruim bovengemiddeld. De eerste helft van het jaar verliep voorspoedig, maar de beste maanden moesten toen nog komen. In deze update blikken we terug op de tweede helft van 2024 en kijken we vast vooruit naar volgend jaar. 

Extra kleur in november

In de vorige update omschreven we de Amerikaanse verkiezingen als een event met nieuwswaarde, niet als een gevaar om op voorhand beleggingsbeslissingen op te nemen. Voorafgaand aan de verkiezingen in de VS werd nog getwijfeld of de rally onverstoord kon doorgaan, maar de verkiezing van Donald Trump als 47ste president van de Verenigde Staten gaf het toch al uitstekende beursjaar nog wat extra kleur. Niet de gevreesde rode koersen op de borden, maar Republikeins rood in de Senaat en het Congres. Vooral het feit dat de nek-aan-nek race tussen Harris en Trump niet is beslecht met een minimaal verschil, zorgde voor opluchting op de financiële markten. Duidelijkheid is altijd goed voor de beurs, hoe deze er ook uitziet.

Trump & Co. verkondigen met onder meer importtarieven, hogere overheidsinvesteringen en America First een boodschap die potentieel opwaartse inflatie in zich heeft. Niet persé een cocktail die hogere reële economische groei garandeert, maar dat mag de pret niet drukken. In aandelen is het feitelijk al decennialang America First. Het belang van Amerikaanse bedrijven is verder gegroeid en dat beeld zal niet snel kantelen. De technologie en AI-revolutie van de afgelopen jaren kent haar oorsprong in de VS en heeft de beurs vleugels gegeven. Succesvol in aandelen beleggen; betekent voor een belangrijk deel de markt volgen en accenten aanbrengen in leidende thema’s met extra potentieel. Als grootste economie van de wereld zijn Amerikaanse bedrijven dan ook goed vertegenwoordigd in de portefeuille. Het heeft beleggers afgelopen jaar wederom geen windeieren gelegd.

Beweeglijkheid

Op de beurs spreekt men vaak van “volatiliteit” als men beweeglijkheid bedoelt en dan met name tussentijdse koersdalingen. Wanneer koersen oplopen vindt niemand beweeglijkheid een probleem, maar wanneer er tussentijds stoom wordt afgeblazen is dat nog wel eens anders. Midden in de zomer zagen we zo’n kortstondige, felle dip in de Japanse aandelenmarkt. Daar werd plots Amerikaanse recessie-angst bijgehaald en alle ingrediënten voor het tussentijds stoom afblazen in technologieaandelen waren compleet. Het duurde maar drie handelsdagen in de eerste week van augustus om de markt te laten beseffen dat er fundamenteel niets veranderd is. Japan werd na een minimale renteaanpassing even terug op aarde gezet na een lokaal hard opgelopen beurs en in de technologiesector ging ook wat koersdruk van de ketel. Maar het besef dat we nog maar aan het begin van een nieuwe technologie en AI-revolutie staan was snel terug.

Op de beurs en specifieker in de technologiesector zijn alle ogen gericht op Nvidia, het chip-aandeel van dit jaar. Dat komt omdat Nvidia leidend is in de markt voor ontwikkeling van toepassingen in Artificial Intelligence. Binnen de technologiesector, die snel groeit, zijn relatief hoge waarderingen van bedrijven normaal. Dat kan soms wel zorgen voor koersschommelingen tussentijds. Maar wie naar de lange termijn kijkt, ziet een duidelijk positieve ontwikkeling. Als meest waardevolle bedrijf van de wereld werd Nvidia zelfs al een “nieuw macrocijfer’ genoemd. Wij zoomen echter graag uit en beleggen niet maar in één of enkele beurslievelingen. De technologiesector is veel breder en maakt zonder actieve keuzes al een kwart van de markt uit. Iedereen die de markt volgt, belegt deels in Nvidia. Toch wordt uiteindelijk het verschil niet gemaakt door individuele keuzes, maar door de juiste assetmix. Dan loont het meer om brede accenten aan te brengen in bijvoorbeeld de chipindustrie.

Op naar volgend jaar!

Beleggers kunnen vaak niet rijmen dat de economie en de beurs het goed doen terwijl het onrustig is in de wereld. De situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne bijvoorbeeld: financiële markten zijn snel gewend aan oorlog. Maar het is nooit direct een oorlog, conflict of aanslag zelf, het zijn altijd de mogelijke gevolgen die economisch wel of niet iets doen veranderen. Grote veranderingen en de richting van financiële markten zijn niet in een paar weken te beoordelen. Wanneer de economie het goed blijft doen, de vraag naar personeel onverminderd hoog blijft en bedrijven de lonen eerder moeten verhogen dan verlagen, is er ruimte voor inflatie. De enige manier om structureel inflatie te verslaan, is beleggen en dan specifiek in bedrijven die de ruimte hebben om inflatie door te berekenen aan hun klanten.

Als grootste economie ter wereld dreigt de VS in meer of mindere mate met importheffingen op bijna alles dat uit de grootste producent ter wereld komt. China zelf moet doorgaan met stimuleringsmaatregelen om de binnenlandse economie op niveau te houden en in Europa zijn de rentes wellicht nog niet laag genoeg voor overheden om meer geld uit te kunnen geven. Bedrijven zijn robuuster gebleken dan gedacht en terwijl de wereld op geopolitiek vlak broos is, geldt dat economisch helemaal niet. Met de juiste combinatie van assetclasses kun je ook in onrustig ogende tijden rendement blijven maken. Dus beleggen we in aandelen om de eeuwige strijd met inflatie te winnen, kortlopende obligaties om de marktrente te innen en alternatives om ook rendement te kunnen maken wanneer de markten volatiel zijn.

Hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2025!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 20 december 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.