Wat beweegt de euro / dollar?

4

Auteur: Dick Hubertus

November 2017

De al jaren durende opmars van de dollar tegenover de euro is dit jaar gestrand. Begin 2017 rekenden de meeste analisten nog op pariteit voor de dollar en de euro. Het is er niet van gekomen, sterker dan $ 1,04 is de dollar niet geweest dit jaar. Inmiddels gaan we richting $ 1,20 voor een euro. De daling van de dollar heeft 2 kanten.

De dollar is verzwakt door de al langer groeiende twijfels aan de haalbaarheid en eventuele effecten van de plannen van Donald Trump. Zo ontvouwde de president van Amerika eind september zijn plannen voor grote fiscale aanpassingen. Winst- en inkomstenbelasting moeten flink naar beneden. Klinkt leuk, maar mede door daarbij Ronald Reagan als inspiratiebron te noemen toont Trump zich vooral populist met weinig historisch besef en oog voor zijn kiezers. Toen Reagan aantrad als president was de Amerikaanse economie ingestort, er was hoge werkloosheid en een gierende inflatie. Trump heeft te maken met economische groei en de laagste werkloosheid gemeten sinds de eeuwwisseling. Het aankondigen van belastingverlagingen en dit als de start van een nieuwe bloeiperiode voor de middenklasse verkopen is ongeloofwaardig. Zeker omdat belastingverlaging vooral goed nieuws is voor de rijken. En was het niet juist de grote achterblijvende middenklasse waar Trump zijn stemmen heeft gehaald en voor zou opkomen?

De kentering van de euro/dollar is niet alleen maar te wijten aan de dollarzwakte. De sterkere euro is uiteraard de andere kant van de medaille. De groei in de eurozone is flink gestegen, de politieke gevaren in Europa zijn naar de achtergrond verdrongen en de ECB blijft niet eeuwig op de huidige schaal obligaties opkopen. Daar zijn de markten zich inmiddels wel van bewust. Omdat de VS doorgaat met het verhogen van de rente en de ECB de opmars van de euro uit concurrentieoverwegingen niet te hard wil laten gaan denken wij dat de euro en de dollar elkaar voorlopig redelijk in evenwicht houden.

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 19 november 2017