Rente, rente, rente
# 91
9 november 2023
Rente, rente, rente
Let op: Geld lenen kost geld. Geld hebben ook. In een financiële wereld die op wederzijdse schuldaanvaarding is gebouwd, voel je dat aan beide kanten. De stijgende inflatie heeft vorig jaar zijn werk al gedaan. Met het antwoord daarop, de stijgende rente, duurt het doorgaans wat langer voordat de impact merkbaar wordt. Maar we zijn zover; financiering is niet meer -bijna- gratis, bedrijven moeten herfinancieren tegen hogere rentes en nieuwe investeringen worden anders doorgerekend.
Dat heeft zijn weerslag op de waardering van bedrijven, beursgenoteerd of niet. Aandelenkoersen piekten even in de zomer en zakten wat weg in het najaar maar bewegen per saldo binnen een nauwe bandbreedte. Op de rentemarkt is het spannender. Obligaties leveren weer rente op en dat biedt kansen!
Marktrente versus spaarrente
Na jarenlange rentedalingen zorgden de nasleep van de coronapandemie, oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen en uiteindelijk hoge inflatie ervoor dat de rente in Europa binnen anderhalf jaar is gestegen van 0% naar 4%. Op je spaarrekening merk je daar helaas weinig van, maar de huidige inverse rentecurve zorgt ervoor dat het meer loont om je geld voor een korte periode uit te lenen dan lang vast te zetten. Spaarders hoeven geen tijd en energie te besteden aan het zoeken naar een (buitenlandse) bank die de hoogste depositorente geeft. Een juiste mix van kortlopende (staats)obligaties is niet alleen veiliger en beter gespreid, maar geeft ook nog eens meer flexibiliteit en 1 á 2 procent meer rente.
Veel spaarders (privé en BV) weten helemaal niet dat er veel betere alternatieven zijn voor liquiditeiten dan leunen op een Europees garantiestelsel. Dat komt deels door onze collectieve financiële opvoeding: “Sparen is risicoloos en beleggen betekent risico”. Dus kies je een -in sommige gevallen- niet al te best gekapitaliseerde bank, je stalt spaargeld en als het mis gaat neemt de overheid het risico over. Dat de gehele Europese financiële sector gezamenlijk garant staat en iedereen per saldo zwakker wordt wanneer de zwakste schakel wegvalt wordt voor het gemak genegeerd. Icesave lijkt alweer vergeten…
Sparen of beleggen?
Door het verwerken van hogere rentes op de financiële markten loopt her en der lucht uit koersen en worden beleggers kritischer. Onderliggend zijn veel koersen van vooral middelgrote en kleinere beursgenoteerde bedrijven flink gedaald. Binnen een index of goed gespreide portefeuille valt dat niet op, maar het zorgt voor nieuwe kansen. Een gezonde combinatie van vastrentende oplossingen en aandelen is de beste keuze om je vermogen liquide en flexibel te houden zonder rendement uit het oog te verliezen. Daar moet je een passende beweeglijkheid bij accepteren. Risico en rendement gaan hand in hand en wie zijn hand overspeelt wordt geconfronteerd met het enige échte risico ten aanzien van geld: permanent vermogensverlies.
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 9 november 2023