Moet ik in goud beleggen?

# 32

20 oktober 2019

Rente op je spaarrekening is iets van vroeger, aandelen zijn risicovol en de vastgoedmarkt is zwaar overspannen. “Dick, moet ik in goud?!” hoorde ik de afgelopen maanden meerdere keren van beleggers.

Goud staat al sinds mensenheugenis symbool voor geld, waarde en vertrouwen. Ondanks het feit dat de goudstandaard in 1973 is losgelaten en het geldsysteem dat we inmiddels dus al bijna 50 jaar kennen helemaal niet meer gebaseerd is op goud, neemt het geloof in deze grondstof nog vaak mythische vormen aan.

Om te kunnen bepalen of iets een goede investering of potentiële belegging is heb je een aantal variabelen nodig. Heel simpel gezegd: Als je belegt wil je eigenlijk maar twee dingen weten. Wanneer krijg ik mijn geld terug en wat levert het in de tussentijd op? Een belegger krijgt te maken met onder meer bedrijfsrisico, debiteurenrisico en koersrisico. Daarbij geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement dat je als belegger kunt verwachten. Dus wanneer je bijna zeker weet dat degene aan wie je geld uitleent dat ook weer teruggeeft (bijvoorbeeld in geval van een Nederlandse staatslening) ontvang je een lager rendement dan wanneer het onduidelijk is wat je belegging later nog waard is (zoals in het geval van een aandeel of vastgoed).

In de tussentijd word je gecompenseerd voor het risico in de vorm van een kasstroom. De rente op een spaarrekening, de huur uit vastgoed, de uitkering van een obligatie of het dividend op een aandeel. Om te bepalen of iets een goede belegging is moet je met een bepaalde mate van zekerheid de toekomstige kasstroom op die belegging kunnen bepalen. Je weet dan of de prijs die je betaalt redelijk is.

En dat is nu precies waarom goud geen echte belegging is. Want goud levert geen rente, huur of dividend op. Je weet 1 ding zeker: het directe rendement op goud is nul. De fluctuatie in de prijs van goud (lees: het risico) is groot maar je wordt hiervoor niet gecompenseerd. Dat is geen goede combinatie. Het enige waar je op kunt hopen is een waardestijging. Goud kopen is per definitie speculeren op de prijs. Speculeren dus. En dat is wat anders dan beleggen.

Aanhangers van goud geloven in een veilige haven voor het geval dat ‘de euro valt’ of aandelen crashen. Opvallend hierbij is dat aanbevelingen in goud vaak van partijen komen die gericht zijn op het doen van transacties. Ze zijn niet bedoeld als serieuze belegging maar zijn vooral voer om te handelen. En daarvoor is goud inderdaad uitermate geschikt. Net als speculeren op de waarde van Bitcoin of gokken op de uitslag van een sportwedstrijd. Maar met een echte belegging heeft het niet zo veel te maken.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 20 oktober 2019