Kosten, een heet hangijzer in vermogensbeheer

1

Auteur: Dick Hubertus

Augustus 2017

We zullen geen namen noemen maar bij banken en vermogensbeheerders zien wij kosten voorbij komen die variëren van rond de 1 tot soms ruim boven de 2 procent van uw belegd vermogen. En het verwachte gemiddeld rendement? Tussen de 3 en 5 procent per jaar, afhankelijk van het risicoprofiel. En daar moeten die kosten dan nog af. In veel gevallen gaat bijna de helft van het rendement op aan kosten. De helft. En het risico? Dat is in zijn geheel voor de klant. Wij kunnen dat niet rijmen. De verhoudingen zijn volledig zoek. De essentie van beleggen is heel eenvoudig: het zoeken naar de ideale verhouding tussen risico en rendement. Hoe kan het dan zo zijn dat u het volledige risico heeft en uw bank of beheerder een vast rendement? Die verhouding is wel ideaal, maar niet voor u.

Wij delen het risico en het rendement omdat wij geloven in wederkerigheid. Dat is volgens ons de basis van een langdurige relatie gebouwd op vertrouwen. Wij hebben vertrouwen in u en in onszelf en daarom kunt u zelf kiezen onder welke condities u betaalt. U kunt kiezen voor het scherpste all-in tarief van Nederland of No cure No pay. We hebben veel klanten die willen betalen op basis van het resultaat. Het is niet zo moeilijk, de ideale verhouding tussen risico en rendement zoeken. Dat doen we als belegger namelijk iedere dag. Dat verwachten onze klanten van ons.

Wij zijn geen bank die moet sturen op winstmaximalisatie en daar haar bestaansrecht aan denkt te ontlenen. Wij zijn geen vermogensbeheerder die u vertelt dat beleggen ingewikkeld is en u een dienst bewijst door deze moeilijke taak van u over te nemen voor een hoofdprijs. Wij zijn eerder de straatmuzikant die toch wel speelt, voor eigen plezier en gewin. En in die volgorde. We beleggen omdat we het leuk vinden en omdat we daar in geloven. Wanneer passie en geloof samenkomen volgt resultaat namelijk vanzelf. Want resultaat is het gevolg van iets goed doen. Niet andersom, resultaat komt niet eerst. Banken denken helaas van wel, ze laten u betalen voor de dienst, ongeacht uw resultaat. De gepassioneerde straatmuzikant niet, die speelt toch wel. Omdat ie het leuk vind, er van geniet en mensen helpt door hen blij te maken. En wanneer hij echt goed is komt zijn beloning vanzelf.

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, augustus 2017