HIP Insight: technologie

# 102

20 augustus 2024

HIP Capital Insight: Technologie

In HIP Insight lichten we van tijd tot tijd een specifieke beleggingscategorie uit. Onze Insight serie wordt gevoed door Alpha Research, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor professionele beleggers met focus op asset allocatie en fondsselectie. Bij de samenstelling van onze beleggingsportefeuilles gebruiken wij onder meer door Alpha Research bijeengebrachte marktvisies en rapporten. Op die manier krijgen we een compleet beeld van de financiële markten en dat helpt ons in het beleggingsproces. Deze keer richt Alpha Research zich voor ons op de sector technologie.

‘Magnificent 7’ ≠ Technologie

De laatste jaren wordt er regelmatig over de ‘Magnificent 7’ gesproken om het beursklimaat te beschrijven. Het gaat om een groep aandelen van 7 zeer grote bedrijven die bepalend waren en de beurs met uitzonderlijke rendementen hebben gestuwd. Vaak wordt gedacht dat dit allemaal technologiebedrijven zijn, maar in feite zijn niet alle zeven pure technologiebedrijven. Apple, Microsoft en Nvidia wel. Tesla, Amazon, Alphabet en Meta zijn ook auto, advertentie en platformgiganten.

Resultaat en allocatie technologiesector

Wanneer we wat dieper inzoomen op de technologiesector, kunnen we constateren dat deze sector in de afgelopen 10 jaar, zevenmaal beter gepresteerd heeft dan de brede marktindex.

Cumulatief presteerde de technologiesector meer dan 300% beter dan een gemiddelde van andere sectoren. Recent was alleen 2022 een slecht jaar voor de sector, met een rendement van -31% vergeleken met de -18% voor wereldwijde aandelen. En in de eerste week van augustus van dit jaar leed de technologiesector een verlies van ruim 9% tijdens een korte periode van paniek op de markten. Het herstel volgde echter snel in de daaropvolgende dagen. Ondanks deze incidentele tegenslagen is de sector gedurende de afgelopen jaren een belangrijke aanjager geweest van de aandelenbeurzen. Als gevolg van deze sterke prestatie is de sector met een weging van 25% in de MSCI ACWI-index de grootste van alle sectoren. Financials volgen op gepaste afstand met een weging van 16%.

De portefeuille

Investeren in technologiebedrijven biedt kansen op hoge groei, vooral door de wereldwijde digitalisering en investeringen in AI (Artificiële Intelligentie). Deze sector heeft echter wel een grote weging in Amerikaanse bedrijven (die beslaan zo’n 90% van de sector). Investeren in technologie brengt daarom naast concentratierisico, ook valutarisico met zich mee. Technologieaandelen zijn volatieler, wat betekent dat ze sneller stijgen in goede tijden, maar ook harder dalen tijdens marktcorrecties. Deze volatiliteit vraagt om zorgvuldige afwegingen bij het samenstellen van een portefeuille. Een goede balans vinden is heel belangrijk. Hoewel technologie door het groeipotentieel een grote allocatie in aandelen kan rechtvaardigen, is het belangrijk om risico’s goed in kaart te hebben. Om uiteindelijk een evenwichtig gediversifieerde portefeuille te creëren kan tussentijds her-balanceren (lees: winst nemen, want dat klinkt leuker) geen kwaad.

Kansen & Bedreigingen

Op lange termijn biedt de technologiesector nog steeds aanzienlijke groeikansen, gedreven door innovatie en digitalisering. Uit recent onderzoek van Alpha Research, blijkt dat 50% van de beleggingsexperts technologie-aandelen overweegt, wat uiteraard een bovengemiddelde allocatie in portefeuilles inhoudt. De andere 50% van deze beleggingsspecialisten neemt een neutrale positie in. Opvallend, maar weinig verrassend aan dit onderzoek: geen van deze beleggers adviseert om minder in de sector te beleggen vanwege zorgen over hoge waarderingen of groeirisico’s. Een breed gedragen visie op een technologiesector die blijvend een essentiële rol speelt in een goed gediversifieerde portefeuille.

Door: Eelco Ubbels, Alpha research voor HIP Capital, 20 augustus 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.