Update beleggen, zomer 2024
# 101
8 juli 2024
Tech, waardering, volatiliteit en vooruitkijken
Het eerste half jaar van 2024 is voor de meeste beleggers snel en voorspoedig verlopen. Zonder noemenswaardige kink in de kabel liep de waarde van beleggingsportefeuilles gestaag op. Wat dat betreft staan geopolitiek, de wereldeconomie en de stand van de beurs soms in schril contrast. Het eerste halfjaar was allesbehalve nieuwsluw. Oorlog in Oost-Europa en het Midden-Oosten, humanitaire rampen in Afrika, een politieke ruk naar rechts in veel landen en de opmaat voor heetgebakerde verkiezingen in de VS domineerden krantenkoppen en het journaal. De economische ontwikkeling is er niet minder om. Bedrijfswinsten tikken records aan en iedereen wil beleggen in technologie, met de ontwikkeling van AI voorop.
Technologie
De sector technologie heeft al meerdere versnellingen meegemaakt. Van een voorzichtig opkomend internet, via een hype en een crash rond de eeuwwisseling, volwassen geworden en vandaag de dag de grootste motor achter de beurs en economie. Het belang van de sector in de wereldindex is met meer dan 25% een vooruitstrevende hoek in iedere portefeuille. Bedrijfsmodellen zijn schaalbaar en daarmee is de winstontwikkeling van de onderliggende bedrijven gigantisch. De definitieve doorbraak van AI zorgt ervoor dat deze ontwikkelingen steeds sneller gaan. In vergelijking met ruim 20 jaar geleden is er in de sector veel veranderd. De grote spelers (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia) slokken een groot deel van de markt op en zijn niet afhankelijk van geleend geld. Sterke marktposities, groeiende winsten en de enorme kasposities maken dat de kwetsbaarheid bij financiële tegenvallers of bij veranderende rentes en marktontwikkelingen een stuk lager ligt. Hoewel de waardering van technologie aandelen hoog lijkt, denken wij dat er nog voldoende potentieel in deze sector aanwezig is. Daarom beleggen we onder meer extra in semiconductors, één van de rendementsmakers van de afgelopen jaren. Winsten stijgen harder dan de koers, dus ‘duur’ is in deze context een te beperkt begrip.
Waardering
Hoe moet je de huidige waardering van de aandelenmarkten dan beoordelen, duur of niet? Is het een goed instapmoment of moet je juist winsten verzilveren? Veel van deze vragen komen terug als de beurs een record neerzet. Vooropgesteld; de markt heeft altijd gelijk. Marktprijzen worden gebaseerd op de stand van de economie en verwachtingen, maar worden uiteindelijk ook bepaald door het gedrag van beleggers. Beleggers handelen niet altijd op basis van feiten of kennis, maar laten zich vaak leiden door emotie. Angst en hebzucht worden dan leidend.
Wie wel fundamenteel belegt en op basis van feiten en verwachtingen beslissingen neemt kijkt onder meer naar de koers- winstverhouding van een bedrijf om te bepalen of de prijs van een aandeel hoog of laag is. Deze verhouding geeft weer hoe vaak een belegger de winst betaalt. Is een lage K/W verhouding per definitie beter dan een hoge? Nee. Een lage K/W verhouding kan betekenen dat de winst van een bedrijf naar verwachting afneemt. En bij een hoge K/W verhouding kunnen de winstverwachtingen hoog liggen of wordt het aandeel ook wel gezien als een groeiaandeel, de winsten stijgen jaar op jaar. Het Amerikaanse bedrijf Nvidia is hier een mooi voorbeeld van. Hét AI-aandeel van nu en de toekomst volgens velen. De winstverwachtingen liggen dermate hoog dat men bereid is om een flinke prijs te betalen voor het aandeel. Op basis van waarderingen valt echter niet te voorspellen welke richting financiële markten op gaan. Waarderingen zijn wel van belang, maar een belegger met een lange horizon hoeft er niet al te zwaar aan te tillen. Koersen volgen uiteindelijk de winsten.
Volatiliteit
Beurscommentatoren gebruiken vaak het woord volatiliteit. Hiermee bedoelen ze de beweeglijkheid op de financiële markten. Oftewel de mate waarin de koers van beleggingen stijgt of daalt. Iedere belegger weet dat koersen continue in beweging zijn en bepaald worden door vraag en aanbod. Aandelen worden gezien als een belegging met hoge volatiliteit omdat de koersen fors kunnen schommelen. Als belegger kun je eenvoudig de verwachte beweeglijkheid zien. De bekendste indicator is de VIX-index, een indicator van de beweeglijkheid van de Amerikaanse beurs (S&P500). Volatiliteit is voor ons een hulpmiddel bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Afhankelijk van de geaccepteerde beweeglijkheid stellen we een portefeuille samen die bestaat uit meerdere categorieën. Door laag volatiele beleggingen toe te voegen aan een portefeuille creëer je rust.
Volatiliteit of beweeglijkheid is dus wat anders dan risico. Beweging van koersen is op zich geen probleem. Het echte risico van geld is permanent vermogensverlies door verkeerd te beleggen. Of door níet te beleggen. Want dan weet je zeker dat je vermogen permanent minder waard woord door inflatie.
De tweede helft van het jaar
Aan voorspellen doen we liever niet, maar grote verrassingen daargelaten, ziet het er ook voor de tweede helft van het jaar mooi uit. De economie draait goed zonder te overdrijven, de rente is acceptabel genoeg om te investeren en beleggers laten zich vooralsnog niet tegenhouden door geopolitieke spanningen. Richting het eind van het jaar wordt het spannend rondom de verkiezingen in de VS, maar dat heeft vooral nieuwswaarde en is niet een event om op voorhand beleggingsbeslissingen op te nemen. Weloverwogen beleggen blijft dus het beste. Pas wanneer fundamentele zaken als rente of conjunctuur veranderen heeft dat impact op de invulling van een portefeuille.
Een mooie zomer gewenst!
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 8 juli 2024
Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.