# 29

21 augustus 2019

Geld betaald krijgen bij het aangaan van een nieuwe hypotheek, wie wil dat nu niet? En ja, dat kan echt! Bij een grote Deense bank krijg je geld toe op een hypotheek met een looptijd van 1 jaar. Om precies te zijn 0,23%. De wereld op zijn kop zou je zeggen.

Maar niet alleen hypotheekrentes staan onder druk. Dit geldt ook voor rendementen op obligaties. Alle staatsobligaties van landen als Duitsland, Denemarken, Zwitserland maar ook Nederland staan onder nul. Ook de rendementen van bedrijfsobligaties in de Eurozone zijn fors gedaald, weliswaar nog positief maar met 0,35% houdt dit niet over.  

En dat allemaal ingegeven door angst. Vrees voor verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China, lagere mondiale economische groei, een eventuele recessie, etc. Het antwoord hierop van de centrale banken is, je raadt het al, verdere versoepeling van het monetaire beleid, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd.

Is het dan helemaal gedaan met het rendement in de vastrentende markt? Het antwoord hierop is nee. Alleen moeten de beleggingen wel gezocht worden buiten de Eurozone. In het voorjaar werd een verdere daling van de rente in de VS zeer waarschijnlijk en daar hebben wij bij HIP Capital dan ook op ingespeeld.
Bijvoorbeeld met een belegging in langlopend Amerikaans staatspapier. Dat leverde je eind 2018 nog circa 3% op, nu is dat teruggevallen naar 1,5%. Door het terugvallen van de rente in de VS is het koersresultaat van een tracker op de 10-year Treasury spectaculair. Deze belegging in dollars heeft je dit jaar al bijna 25% opgeleverd. Met naar alle verwachting in september weer een renteverlaging door de Federal Reserve zal dit koersrendement zelfs nog verder kunnen oplopen.

Wil je meer weten over hoe wij beleggen en hoe we inspelen op de negatieve rente en andere marktontwikkelingen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze beleggingsspecialisten.

 

Door: Michel Beckers, HIP Capital, 21 augustus 2019