Herfst op de beurs

18

30 oktober 2018

Oktober is historisch gezien niet de slechtste beursmaand van het jaar, al wordt dat vaak gedacht. Rampspoed voor beleggers in de beruchte jaartallen 1929, 1987 en in de herfst van 2008 zijn daar een sprekend voorbeeld van. Ook dit jaar zijn de koersen in de herfstmaand flink gekelderd. De schade is niet zo groot als in bovengenoemde crashjaren maar met een daling van gemiddeld zo’n -10% staan aandelenkoersen beduidend lager.

Er is niet één speciale reden voor de recente koersdalingen. Wel worden de naderende Brexit, het handelsconflict tussen de VS en China en de rente door analisten graag als reden genoemd wanneer de beurs daalt. Maar het feit dat koersen al jaren in een vrijwel rechte lijn omhoog gegaan zijn en het besef bij beleggers dat dit ook wel eens een tijdje minder kan worden speelt natuurlijk ook mee.

Een recessie verwacht nog niemand, de groeiprognoses zien er vrij robuust uit. Fundamenteel is er dan ook geen reden tot paniek. Maar dat betekent niet dat je als belegger gedurende een daling vooral “niets moet doen” en “stil moet blijven zitten” zoals vaak beweerd wordt.

Het begint ermee dat je je portefeuille dusdanig moet inrichten dat je bent voorbereid op een tussentijdse daling. Dit doen wij op meerdere manieren. Fondsen opnemen met een lagere beweeglijkheid of stabiele waarde aandelen en sturen op dividend bijvoorbeeld. Maar de beste methode is eigenlijk heel simpel; niet al je kruid in één keer verschieten. Dus wanneer je een beleggingsportefeuille aanhoudt of opbouwt zorg dan dat je kunt bijkopen als er korting gegeven wordt op de beurs. Een buffer in cash of risicomijdende beleggingen is een must.

Met onze aanpak blijven de tikken naar beneden beperkt, kun je profiteren van een tussentijdse daling op de beurs en doe je goed mee wanneer de koersen weer verder stijgen. En zo zijn ogenschijnlijk vervelende dalingen niets meer dan tussentijdse kansen om een beleggingsportefeuille bij te sturen en te zorgen voor een goed resultaat op de langere termijn.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 30 oktober 2018