Wat is taperen?

# 59

27 oktober 2021

Wat is taperen?

Het ging er de afgelopen weken weer regelmatig over in geschreven financiële media en op RTLZ. Er was volop aandacht voor de vraag of en wanneer de Federal Reserve gaat taperen. Maar wat is dat, taperen?

In de sportwereld betekent taperen dat je tijdig gas terugneemt tijdens een voorbereiding op een wedstrijd. Eerst een periode hard trainen, dan de intensiteit daarvan verlagen. Doel is de vermoeidheid van de trainingen te verminderen en de aanpassingen van het lichaam aan deze trainingen te optimaliseren. De ‘taper’ zal als het goed is een positieve invloed hebben op de uiteindelijke sportprestatie. In de financiële wereld is tapering een aanduiding voor een geleidelijke vermindering of het stopzetten van een QE-programma. QE staat voor quantative easing ofwel kwantitatieve verruiming.

Smijten met geld

Voor je iets gaat afbouwen moet er vanzelfsprekend eerst iets opgebouwd zijn. Alle grote centrale banken in de wereld hebben tijdens de crisisjaren enorm veel geld in het financiële systeem gepompt. Doel ervan was om de daling van de economie af te remmen. Eerdere financieel slechte jaren hadden geleerd dat liquiditeit in de markt van cruciaal belang is om de economie draaiende te houden. Vandaar ook dat alle grote centrale banken extra in actie zijn gekomen om de economische gevolgen van Covid zo veel mogelijk te beperken. De Amerikaanse bank bijvoorbeeld koopt maandelijks ongeveer voor 120 miljard dollar aan staatsleningen en door de staat gedekte hypotheken op. En dat al jaren lang. De bedragen die gemoeid zijn met het opkopen zijn ongekend. Het gaat over duizenden miljarden dollars, euro’s, yens etc. Door het opkopen van met name staats- en bedrijfsleningen zijn de balansen van de centrale banken naar astronomische waardes gestegen.

Dalende rentes

Het gevolg van al die aankopen is dat de rente in een duikvlucht terecht is gekomen. Als je een hypotheek nodig hebt, is dit natuurlijk een geschenk uit de hemel. Lenen tegen amper 1% is historisch gezien ongekend. Beleggers zijn ook aan hun trekken gekomen door stijgende aandelenkoersen. Vastgoedbezitters profiteren momenteel zowel van de dalende rente als van de schaarste op de huizenmarkt. Nog nooit zijn de prijzen van woningen zo hoog geweest en is de vraagprijs overbieden de normaalste zaak van de wereld geworden. Alleen echte spaarders zijn de dupe. Rentenieren kan uit het woordenboek Van Dale geschrapt worden. Want er moet zelfs rente betaald worden als je geld boven bepaalde niveaus op spaarrekening stalt.

Stijgende prijzen, hogere inflatie en oplopende rente

Wereldwijd zijn er steeds meer mensen gevaccineerd en door aanvullende maatregelen begint de economie weer snel aan te trekken. Hierdoor stijgt de kans dat centrale banken hun monetaire beleid gaan ‘verkrappen’. Tapering is daar een onderdeel van. Dit zou het einde van goedkoop geld betekenen.

Gevolgen voor beleggers

Beleggers weten dat de centrale banken op een gegeven moment zullen ingrijpen. De woorden van centrale bankiers worden dan ook op een goudschaaltje gelegd. Een hint op een wijziging van het beleid wordt, hoe klein ook, groot nieuws. De uiteindelijke gevolgen voor financiële markten zullen afhangen van de interpretatie en aanpassing van het beleggingsbeleid. Een te snelle verkrapping leidt tot verhoging van rente en afvlakking van economische groei. Een juist dosering van de afbouw geeft beleggers de tijd om de bakens te verzetten waardoor de gevolgen beperkt zullen zijn.

Spreiding over aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen is wat ons betreft de beste manier om verantwoord met deze situatie om te gaan.

 

Door: Pim Lavrijsen en Bas Simons, partners en adviseurs bij HIP Capital, 27 oktober 2021