Factorbeleggen

# 43

25 juni 2020

Factorbeleggen

Beleggen wordt door analisten en portfoliomanagers onnodig moeilijk gemaakt. Maar hoe moeilijker de belegger praat en hoe meer jargon er gebruikt wordt, hoe zwakker het resultaat vaak is. Want wanneer je aanpak goed is en je rendement op orde kun je dat als het goed is in een paar regels in begrijpelijke taal uitleggen.

De afgelopen tijd verschenen er veel rapporten over factorbeleggen die probeerden te verklaren waarom factorfondsen achterblijven bij de markt. Huh, factorbeleggen? Je kunt bedrijven en aandelen in verschillende categorieën opdelen. Zo heb je aandelen die minder bewegen dan gemiddeld, aandelen die harder groeien en bijvoorbeeld aandelen die ‘laag gewaardeerd’ zijn. Bij factorbeleggen worden aandelen uit een bepaalde categorie meer gekocht dan anderen in de overtuiging dat ze het beter dan gemiddeld zullen doen. Die verschillende factoren hebben zich namelijk in het verleden allemaal bewezen dus op zich geen gekke gedachte.

Alleen jammer dat de gemiddelde portfoliomanager niet durft te kiezen en dan maar alle factoren koopt. Omdat het per definitie onmogelijk is dat alle factoren het beter doen dan het gemiddelde is zo’n ‘multifactor’ strategie meestal een teleurstelling. Factorbeleggen heeft pas zin als je durft te kiezen. En dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. De afgelopen jaren heeft de factor “momentum” ons goed geholpen. In de jarenlange opgaande markt met overduidelijke richting die gedreven wordt door grote technologiebeloften is het logisch dat aandelen die de wind in de zeilen hebben het goed blijven doen. Je kunt dan ook wel vast willen houden aan ‘ondergewaardeerde’ aandelen maar die hebben de wind juist tegen. Weg voordeel. Wil je factorbeleggen succesvol toepassen in je portefeuille zal je moeten kiezen en logisch nadenken.

Een factor selecteren is maar één voorbeeld uit onze portefeuille en daar laten we het voor nu even bij. Want je kunt bedrijven en aandelen in verschillende categorieën opdelen en er eindeloos over praten. Wat dat betreft lijkt beleggen op voetbal, de clichés raken nooit op. Superleuk voor de liefhebber, maar saai voor al die anderen.

Excessen op de beurs vermijden, kansen en risico’s goed spreiden en nuchter blijven nadenken, dan kom je op de langere termijn het verste. Zijn er vragen dan horen we die graag!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 25 juni 2020