De toekomst voorspellen

# 63

16 december 2021

De toekomst voorspellen

In de oudejaarsconference van 1979 gaf cabaretier Wim Kan aan dat voorspellen moeilijk is, zeker als het de toekomst betreft. De spijker op zijn kop. Ook in de financiële wereld worden er vaak lijstjes gemaakt. Om terug te kijken, te gokken of om de status van goeroe te bereiken.

Al een jaar of 20 publiceert de Saxo Bank (heeft in 2019 BinckBank overgenomen) haar Outrageous Predicitions. De voorspellingen richten zich op een tiental onwaarschijnlijke en ondergewaardeerde gebeurtenissen. De geschiedenis leert dat we nooit nooit moeten zeggen. Als één of meerdere gebeurtenissen zich zouden voordoen, kan dit een forse schokgolf op de financiële markten veroorzaken.

Wat zijn de 10 “voorspellingen”

1. Het plan om einde te maken aan fossiele brandstoffen wordt uitgesteld.

2. Facebook krijgt klap door de uittocht van jongeren.

3. De tussentijdse verkiezingen in de VS brengen een constitutionele crisis.

4. Inflatie VS loopt op tot boven 15% door loon-prijsspiraal.

5. EU-superfonds voor klimaat, energie en defensie aangekondigd, te financieren door particuliere pensioenen.

6. Vrouwen nemen het op tegen het patriarchaat van het bedrijfsleven.

7. India treedt toe tot de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten als lid zonder stemrecht.

8. Spotify ontregeld door op NFT gebaseerd platform voor digitale rechten.

9. Nieuwe hypersonische technologie drijft ruimtewapen-wedloop en nieuwe Koude Oorlog aan.

10. Medische doorbraak verlengt gemiddelde levensverwachting met 25 jaar.

Wat kun je er mee?

Niets en tegelijk veel. Niets als je de voorspellingen te extreem vindt. Veel als je aan scenario analyse doet en nadenkt over de mogelijke gevolgen op financiële markten indien een gebeurtenis zich ondanks de geringe kans toch voordoet.

Als voorspelling 1 uitkomt dan is het zaak om in de effectenportefeuille de energiesector op te waarderen. Bij de 3e voorspelling zal de beweeglijkheid toenemen als gevolg van stijgende Amerikaanse rente. De US dollar zal onder forse druk komen te staan. En mocht voorspelling 8 uitkomen dan is het zaak voor aandeelhouders Spotify tijdig de verkoopopdracht door te geven om een forse koersdaling te vermijden.

Onze voorspelling?

Nuchtere types zullen zeggen dat als je maar veel voorspelt en flexibele taal gebruikt, je uiteindelijk altijd wel een keer gelijk gaat krijgen. Complot-zoekers zullen allerlei zaken aan elkaar verbinden om de voorspelling meer impact en kans van slagen te geven.

Wij durven de voorspelling wel aan dat de financiële markten in 2022 weer zullen gaan bewegen. En dat de greenback (papiergeld in de VS) haar groene kleur blijft behouden. Wel zeker is dat het bereiken van de status van goeroe met deze voorspellingen ook in het rijtje van 10 opgenomen kan worden.

 

Door: Pim Lavrijsen, HIP Capital, 16 december 2021