Update beurs en portefeuille, zomer 2020

# 44

Juli 2020

Update beurs en portefeuille, zomer 2020

De lente van 2020 stond volledig in het teken van de corona uitbraak en de daaropvolgende maatregelen. Een dreigend economisch armageddon zorgde voor complete paniek op de financiële markten. Dit voorjaar waren we getuige van een nooit eerder vertoonde afstort van alles dat naar risico ruikt en een herstel op de beurs alsof er nooit een virus geweest is. De grafiek van de afgelopen maanden toont de hoofdletter V.

Tweedeling 

Ogenschijnlijk dan, voor iedereen die in de brede markt belegt. Want onderliggend heeft er een enorme tweedeling plaatsgevonden op de beurs. Het verschil tussen winnaars en verliezers was nooit groter. Aan de ene kant zien we overdreven afstraffingen van bedrijven die door aannames dat COVID 19 ‘oude’ business in één klap doet verdwijnen gehalveerd zijn. Denk aan bijvoorbeeld olie. Aan de andere kant is het aandeel Tesla een voorbeeld van complete gekte en geloof in overdreven snelle veranderingen. De koers ging door de $ 1.000 en daarmee is Tesla inmiddels de meest waardevolle autobouwer ter wereld. Om deze waardering te rechtvaardigen moet de hele wereld alleen nog maar in een Tesla gaan rijden en moeten Toyota, de grote Duitse 3 en alle andere Amerikanen ook Tesla’s gaan verkopen. Dat lijkt vrij onwaarschijnlijk.

Financiële steun door centrale banken

De brede steun op de financiële markten wordt gelegd door stimuleringsprogramma’s van overheden en centrale banken. Het gaat uiteindelijk allemaal om liquiditeit en dankzij miljarden aan coronadollars om de economie te ondersteunen is dat gegarandeerd. 

Omdat we niemand de schuld kunnen geven van de corona-crisis zoals we dat wel konden in 2008, toen de banken de grote recessie veroorzaakten, zijn alle middelen om de crisis te bestrijden geoorloofd. Steunpakketten van een paar duizend miljard om de economie te ondersteunen zijn wereldwijd gemeengoed. Er wordt wel eens getwijfeld aan de houdbaarheid van al die verse schulden maar eigenlijk is het niets nieuws. De staatsschulden lopen op en centrale banken zetten ze op hun balans. Zo is ruim 2/3de van de Amerikaanse staatsschuld in binnenlandse handen en met een welwillende centrale bank is het voor de regering Trump makkelijk financieren.Een derde van de door Amerika gecreëerde schuldenberg is in buitenlandse handen. Japan en China zijn de grootste beleggers in dollars buiten de VS. De dollar is voor hen een, inmiddels renteloze, veilige haven van enorme omvang. Dat je de eigen centrale bank schier oneindig nieuwe schuld kunt laten opkopen weten ze in Japan al sinds het knappen van hun eigen bubbel eind jaren ’80. Bij het creëren van geld, schuld dus, gaat het uiteindelijk alleen maar om vertrouwen. Óf de houder van schuld behoudt het vertrouwen óf je schulden worden zo groot dat de houders ervan gedwongen worden vertrouwen te houden. Zo komen we mondiaal een heel eind.

Factorbeleggen 

Beleggen wordt door analisten en portfolio managers vaak onnodig moeilijk gemaakt. Maar hoe moeilijker de belegger praat en hoe meer jargon er gebruikt wordt, hoe zwakker het resultaat vaak is. Want wanneer je aanpak goed is en je rendement op orde kun je dat als het goed is in een paar regels in begrijpelijke taal uitleggen. Meer over factorbeleggen en het succesvol toepassen ervan binnen de beleggingsportefeuille in column #43 van vorige keer. Uiteindelijk gaat het op de beurs om excessen vermijden, kansen en risico’s goed spreiden en nuchter blijven nadenken, dan kom je op de langere termijn het verste. 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 1 juli 2020