Al 8 kwartalen de juiste koers!

20

8 januari 2019

2018 was een roerig beleggingsjaar, vooral het laatste kwartaal sloeg een flinke deuk in de beurs. Toch kunnen we goed terugkijken. Voor het tweede jaar op rij hebben we de grootbanken ruim achter ons gelaten met rendementen die gemiddeld 2% beter zijn.

Waar banken en beheerders eerder over elkaar heen vielen om klinkende rendementen te noemen is het de laatste tijd verdacht stil in rendementsland. Jammer, want ook in mindere tijden moet je volgens ons laten zien wat je doet. Het is een hele tour om recente rendementen te vinden van vermogensbeheer- en adviesportefeuilles bij veel banken en beheerders, de transparantie is helaas ver te zoeken. Maar met een totaalrendement van 4,50% over 2017 en 2018 op onze neutrale modelportefeuille doen we het in ieder geval stukken beter dan gemiddeld.

Hoe we dat doen? We zijn onafhankelijk en hebben dus de mogelijkheid om verder te kijken dan een standaard rijtje fondsen. We spreiden onze portefeuilles zeer goed, we letten op de kosten en sturen bij wanneer dat nodig is.

Natuurlijk zijn we geen tovenaars, we beleggen in dezelfde markt en wanneer die daalt hebben wij daar ook last van. Maar we zitten niet klem, beleggen niet alles in één keer en kopen niet blind een mandje fondsen in de hoop dat de markt gewoon doorstijgt. Wanneer je minder verliest hoef je ook minder goed te maken en kun je bijkopen wanneer de koersen lager staan. Beleggen is niet zo moeilijk maar verlangt gezond verstand, een beetje gevoel voor de markt en een heldere visie.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 8 januari 2019